Skadeforebygging
Ofte vil vi Rehab-PTer møte kunder som i kartleggingen beskriver det vi kaller “av-og-på-smerte”. I perioder med bestemte belastninger vil smertene øke, mens i andre perioder er smertene borte. De går i bølger.
Av og til følger smerten sesongene. Kundene beskriver vondter på våren og høsten, mens det er helt ok på vinteren og sommeren.
Dette er vanlig. Til og med hos svært godt trente. Årsaken er ofte den samme. Uavhengig av mengden trening og belastning de er vant med blir økningen mot det nye for stor. De bryter the-5-finger-rule:
“Too fast, too much, too soon, too often, with too little rest.”
Kjerneoppskriften på alle overbelastningsskader
Hos den utrente ser man ofte et mønster knyttet til livet de lever. Om sommeren når hytta skal males/renoveres. På nyåret når man med null treningsgrunnlag skal begynne å trene 5 dager i uka. I perioder hvor motivasjonen er skyhøy for å ta tak i helsen og vedkommende fyrer på alle sylindre. Til og med i perioder hvor belastningen er normal, men evnen til å hente seg inn igjen er for knapp (with too little rest).
Faktorer som påvirker vår evne til innhenting ligger i søvnkvalitet, stressbalanse og kosthold. Når vi sover dårlig, stresser mer eller spiser dårlig mat/ligger i kaloriunderskudd er vi rett og slett mer utsatt for overbelastning.
Smertene kan altså bli forsterket av dårlig søvn, stress og dårlig kosthold!
Vil du lære mer om dette? Bli Rehab Trainer! Les mer og meld deg på her.
Hos idrettsutøvere ser vi samme problem i overgangen mellom ferie og opptreningsperioden. Når de går fra null til mye trening oppstår det samme problemet. Eller i overgangen mellom vinter og ski, til våren med løping. Når du bruker ski som kondisjonstrening på vinteren og plutselig erstatter denne med løping etter påske. Hjertet er allerede klar for overgangen, men leggene som skal løpe for deg har ikke vært i nærheten av denne belastningen siden november i fjor. Da oppstår også smertene og overbelastningen, selv om oksygenopptaket ditt sier deg at du er topptrent!
Hvordan skal du klare å minimere skaderisikoen for deg og dine kunder? Her kommer et viktig treningsprinsipp i spill.
Kontinuitet
Uansett hvor kjedelig det er å høre trenere snakke om det lange løpet, perspektiv og kontinuitet er det dessverre fordi det er slik kroppen vår fungerer. De som holder kroppen i gang jevnt er mindre skadet.
De som trener 1-2 ganger i uka tåler mye bedre å male hytta på sommeren. De som trener ski på vinteren, men som legger inn en løpeøkt på mølla i uka fra januar og to løpeøkter i uka fra slutten av februar, glir lettere over i løpesesongen i midten av april.
Kontinuitet er nøkkelen, men glem heller ikke at de som sover jevnt over godt, stresser mindre og spiser bra mat også har lavere risiko for skader og smerter.
God Prehab!