4 min

Sirkeltrening for fantastiske resultater

Tradisjonelt har styrketrening og kondisjonstrening blitt utført i separate blokker. Hva om det kombineres?
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Uttrykket sirkeltrening ble introdusert tidlig på 50 tallet av fysiologer ved universitetet i Leeds i England for å gi et uttrykk på trening som inkluderte flere ulike komponenter av trening i samme treningsøkt. Sirkeltrening går ut på at flere øvelser settes sammen i system og utføres etter hverandre uten pause. Treningsformen er bygget opp på intervaller og er krevende å gjennomføre. Til gjengjeld kan det produsere svært gode resultater hvis det gjøres med stor nok innsatsvilje.

Tradisjonellt har styrketrening og kondisjonstrening blitt utført i separate blokker. Både når det gjelder mosjonister og idrettsutøvere. Konkurrerende utøvere har f.eks ofte vært vant med å løpe om morgenen og trene styrketrening på kvelden. Når sirkeltrening kom på banen snudde det på hva folk tenkte var riktig. Istedenfor å inkludere pause mellom settene kombinerer sirkeltrening flere øvelser(vanligvis 4-10) rett etter hverandre uten pause. Tanken bak var at treninsgsøktene skulle være raskere og tidsbesparende, men også produsere større aerobiske effekter enn hva vanlig styrketrenening gjorde.

Hvorfor sirkeltrening fungerer
Hovedgrunnen til at sirkeltrening er effektivt er fordi det kan gjøres mye arbeid på kort tid. Det er likevel noen andre fysiologiske faktorer som påvirkes i positiv retning.

Epoc(excess postexercise oxygen consumption), er en forkortelse og betegnelse for etterforbrenning. Etter kardiovaskulær trening og styrketrening fortsetter kroppen å trenge oksygen i høyere tempo enn før treningen begynte. Dette medfører at kroppen faktisk forbrenner fett etter endt aktivitet. Som du ser over øker EPOC i en god stund etter at du har trent og dette medfører at du forbrenner flere kalorier. Effekten av EPOC har vært og er omdiskutert, men det vi vet med sikkerhet er at det utvilsomt gir en viss effekt. Hvor stor den er er mindre sikkert, men mye tyder på at effekten begrenser seg til ca 100 kalorier for normale mennesker etter endt aktivitet. Et forholdsvis gammelt studie(1) så på hvordan sirkeltrening påvirket etterforbrenningen. I studiet ble 3 øvelser utført med 10 reps og 4 runder. EPOC var forhøyet 4,2 % i 16 timer etter trening.

En ny studie(2) sammenlignet effekten av 8 uker med sirkeltrening (3-6 set av 6 øvelser med 6RM belastning og 35 sekunder pause mellom seriene) med vanlig styrketrening (3-6 set av 6 øvelser og 240 sekunders pause mellom seriene) på fysisk prestasjon og kroppssammensetning. 33 friske menn var tilfeldig valgt inn i enten sirkeltrening, vanlig styrketrening eller en kontrollgruppe. Deltakerne utførte programmet 3 ganger i uken over 8 uker. Både før og etter treningsopplegget ble 1RM styrke i benkpress og halv knebøy målt. Kroppssammensetningen var også under observasjon.
Gruppen som trente stasjonstrening hadde den største nedgangen i fettprosent. Styrketreningsgruppen med lange pauser hadde også redusert fettprosenten, men i mindre grad. Det veldig interessante er at stasjonstreningsgruppen økte 1RM belastningen like mye som gruppen som trente vanlig styrketrening med lengre pauser. Det er overraskende fordi man i henhold til gjeldende styrketreningsprinsipper trenger et sted mellom 2-5 minutter pause for best utvikling av maks styrke. Stasjonstreningsgruppen bygget like mye muskelmasse som gruppen som trente vanlig styrketrening.

Konklusjonen er at man kan oppnå like gode eller bedre resultater med stasjonstrening med mindre tid investert i trening. 

Øvelsesutvalg er viktig
For å forbrenne flest mulige kalorier, få en god hormonell respons og få en kondisjonseffekt av treningen er du avhengig av å gjøre øvelser som trener de største muskelgruppene. Baseøvelser er dermed en god løsning. Knebøy, markløft, chins/pullups og andre flerleddsøvelser er geniale valg dersom du får de til riktig.

Referanser:
(1) Schuenke MD, Mikat RP, McBride JM. Effect of an acute period of resistance exercise on excess post exercise oxygen consump`on: implica`ons for body mass management. Eur J Appl Physiol. 2002 Mar;86(5):411â€Â7. Epub 2002. Jan 29.
(2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21659889

Publisert: 02.01.2013 KL. 11:00
Kategori: Trening

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
En ny forskningsrapport forsøkte å kartlegge restitusjonstid for ulike muskelgrupper. Forsøket ble delt inn i underkrop...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.