9 min

Så, du vil bli Personlig Trener...?

De 10 bud for å lykkes som Personlig Trener
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

" It´s gonna cost ´ya. This is where you start paying, ....in sweat..."
- TV serien Fame

De siste dagene har jeg vært så heldig å få være med på å selektere studenter til en personlig trener utdannelse. Utdannelsen skal betales av en treningssenterkjede og det er en selvfølge at det skal være en rettferdig byttehandel mellom senter og student; en PT utdannelse i bytte mot et tidsregulert engasjement av en viss størrelse og under tydelige kriterier. Som et individ som har hatt gleden av å møte 3500 PT studenter gjennom de 10 siste årene og fått muligheten til å følge opp og høre historien til hundrevis av trenere som har lykkes og også høre fra de som ikke lykkes like bra er det noen faktorer som kjennetegner de som lykkes og de som ikke lykkes.
Artikkelen kunne like gjerne hatt navnet ”Hvorfor ble de beste best?”.

Her er de 10 bud:

Du må like trening
Det har vært et skifte i vår industri gjennom de siste 10 årene. For noen år siden var den typiske treneren en gutt eller jente som hadde utstrakt styrketreningsbakgrunn og også så slik ut. Veltrent, ofte med tydelige og/eller store muskler og oftest teknisk dyktige på masse øvelser. De siste årene har studentene blitt mer og mer differensierte og mangfoldige. Studenter i dag har ofte veldig ulike bakgrunn innen trening, men felles for alle er at de har en glede av trening.

Du må like mennesker
Siden du skal jobbe med mennesker er det en nødvendighet at du liker mennesker og er sosial. Mange kunder synes det å ta kontakt med en trener på eget initiativ er vanskelig og  det er en stor fordel om du er en person som er enkel å komme i kontakte med, da er det et litt mindre hinder for kunden å snakke med deg.

Du må kunne snakke med mennesker
PT yrket er et veldig sosialt yrke. Sjelden kommer kunder til deg spontant og ber om at du skal trene de så den første kontakten er opp til deg. Du må våge å kontakte mennesker helt uoppfordret slik at du kan få en mulighet til å fortelle hvem du er og hva du kan hjelpe med.

Du må jobbe mye
En fulltids stilling som PT regnes som omtrent 20 timer i uken. 20 timer er egentlig i normal sammenheng men i vårt yrke så regner vi 20 timer som fulltid på grunn av en del ekstraarbeid som følger hver kunde. Vær allikevel klar over at du bare får betalt for effektive timer og alt ekstraarbeidet er oftest ulønnet. For å fylle 20 timer i uken kreves alltid en intensiv periode for å fylle disse timene. JO mer du er synlig og jo flere du er i kontakt med, jo flere kunder vil du potensielt få. Det er ikke uvanlig at en PT i begynnelsen jobber 12-15 timer i døgnet stort sett hver dag for å fylle opp timene sine.
En historie er en av Norges beste PT er i dag, Roger Holmedal.  Før Roger kom til sin eksisterende jobb jobbet vi sammen på et annet senter i Oslo. Roger var på jobb i hver eneste time som senteret var åpent, ofte uten kunder. Men, sakte men sikkert fylte timeplanen hans seg opp til t han i dag er en av de mest etterspurte trenerne i landet.

Forstå at du aldri er utlært
Vår kunnskap øker hele tiden med enorm fart. For å kunne holde følge med utviklingen vil det kreves at du studerer regelmessig som en del av ditt arbeid. Personlig har jeg hver uke de siste 10 årene studert 8 timer hver eneste uke i tillegg til et snitt av 20 dager (4 arbeidsuker) på kurs, uten unntak, innen temaer som kan gjøre meg bedre. Denne tiden er ubetalt og den eneste betalingen du vil få er at du kan være sikker på at du alltid er konkurransedyktig med andre.

Du må klare overgangen fra hobby til jobb
Dette er den største utfordringen vi ser. Overgangen fra å ha trening som hobby til trening som jobb er ganske stor. Plutselig befinner du deg på senteret for å yte service til andre og ikke for egen del. Tiden der du kunne rote og gjøre helt som du ville er over. Mennesker vil nå se på deg som et forbilde og hvis du ikke rydder er det synlig. Siden du aldri kan be andre om å gjøre noe du ikke gjør selv er din oppførsel nå veldig avgjørende. Veldig enkelt sagt må du oppføre deg, alltid. Tiden der du i tillegg var bajas på byen må også endres litt. Som PT tar du med deg rollen din 24/7 og uansett hva du gjør vil noen kjenne deg igjen som ”han eller hun PTén”.

Du må forstå at det er variasjoner gjennom året
PT året er varierende. Typisk er at høst, nyttår og etter påske (før sommeren) er veldig fulle mens andre deler av året kan oppleves som noe roligere. Noen dyktige PTér ser på dette som en mulighet. ”Siden alle andre er på ferie er det mer på meg” og klarer å fulle timeplanene sine uten problem i perioder der etterspørselen generelt er litt mindre. I takt med variasjoner i kunder er det også variasjoner i inntekt og lønningsposen du tar med deg hjem.

Du må styre egen inntekt
I mange tilfeller er PT en selvstendig næringsdrivende noe som betyr at du må betale egen skatt og selv være ansvarlig for pensjon, og andre ytelser du vanligvis ikke behøver å tenke på om du er ansatt. Om du er selvstendig er det et absolutt tips å sette av en fats sum til skatt (minimum 30%), spare 10% på en konto du ikke har lov til å røre og sette 10% av på en litt mer fleksibel konto som du bruker til å utvikle butikken din (og få deg gjennom dårligere tider). Det betyr enkelt at du av en lønn på 50.000NOK/mnd bare har maksimalt 25.000 igjen til deg selv. Om du ikke gjør det, kommer du til å måtte betale for det senere.

Du må forstå at du driver en butikk
Å være PT er ditt levebrød. Om ikke du klarer å drive butikken din profesjonelt vil den ikke overleve. Du må gå inn i PT rollen på samme måte som om du drev en hvilken som helst butikk. Vær oppmerksom på kostnader, yt service, være bedre enn andre og gjør det som må til for å være minst like god som alle andre.

Du må ønske å hjelpe andre
Mange nevner at motivasjonen for å bli PT er å kunne trene bedre selv. Da bør du ikke satse på å ha dette som yrke, men heller beholde det som hobby. For at du skal lykkes er suksesskriterie nummer 1 (basert på 20 år med erfaring og 3500 studenter, egen PT virksomhet og samtaler med de som lykkes) at du ønsker at andre skal lykkes. Om du har målsetningen om at dine kunder skal lykkes som prioritet nummer 1 vil du også lykkes. Om ikke dine kunder lykkes, vil din virksomhet ikke bestå.
Du må våge å hoppe i det
I blant kan man ikke gjøre annet enn å satse alt på et kort. Ordet de-cide (bestemme på engelsk) kommer fra ordet de-caere som betyr ”å skjære bort”. Ved å skjære av alle sikkerhetsliner og lukke alle bakdører kan man bare gå en vei; fremover. Det finnes mange eksempler fra AFPT på studenter som har hoppet inn i det og satset. Ian Houghton i Dubai med sitt SHP, Thomas Falkum med Solsiden PT senter i Kristiansand, Henning Skaarud med Karma Fitness på Elverum, Jøran Vaule med sine Crossfit Centrum i Stavanger,  i tillegg til mange flere. I blant finner du ikke ut hvor god du er før du virkelig må bevise.

Er du en av de som klarer å forstå disse budene? Hva venter du på? Du kommer til å lykkes.

Bli Personlig Trener!

 

Publisert: 26.05.2014 KL. 09:27
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.