Rolig tempo - har det noe for seg?
2 min

Rolig tempo - har det noe for seg?

Publisert: 21.05.2016

Fordeler med rolig tempo

 

Før noen kaster ulike forskningsstudier ut vil jeg starte med å si at denne artikkelen er ment som noen tips basert på erfaring og ikke ment som den fulle og hele sannhet, alltid.

Når jeg snakker om et rolig repetisjonstempo mener jeg et tempo der alt moment er fjernet fra øvelsen. Bevegelsen gjøres så rolig at det bare er musklene som gjør jobben og ikke verken fart, juks eller andre ting som kan hjelpe oss å løfte vektene.

Det er relativt godt bekreftet at tempo i øvelser bør være tilpasset kravene i en eventuell idrett så her er det ment som tips for alle oss som ikke er i behov av optimal prestasjon i en eller annen idrett.

Tempo i øvelsen kan forslagsmessig være 5-0-5-0 et temåp som sier at man bruker 5 sekunder på både å løfte og senke og ingen pauser noe sted i bevegelsen.

Hvilke fordeler kan et slikt tempo ha?

For nybegynnere er det en suveren måte å lære seg bevegelsen og å bruke de riktige musklene uten juks. Man lærer teknikken godt å unngår ukontrollerte bevegelser.

Men, også for de (oss) som har trent en stund kan dette være en god metode i blant. De fleste av oss har en tendens til å legge til oss vaner der vi jukser litt ekstra i bevegelsen og i perioder kan det være smart å skru ned tempoet for å sikre at teknikken er korrekt. Utover dette vil automatisk vektene være lettere så det vil bli mindre belastning på ledd.

Time Under Tension er et element som man mener påvirker treningseffekten og for muskelvekst har en såkalt TUT vært anbefalt på mellom 40-70 sekunder. Dette betyr at muskelen er under belastning i 40-70 sekunder pr serie. Dette er for all del ikke det eneste elementet som påvirker, men kan være en av de tingene man i perioder man fokusere på.

En serie på syv repetisjoner som tar totalt 70 sekunder er helt annerledes enn 10 raske repetisjoner.

Trenger du variasjon og vil sikre teknikk og redusere belastning på leddene? Test dette da vel.

Publisert: 21.05.2016 KL. 04:51
Kategori: Tips og Kuriosa
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.