Personlig Trening - fremtidens helseyrke?
11 min

Personlig Trening - fremtidens helseyrke?

Personlig trening er her for å bli. Hvem blir trenere og hva kan man gjøre med utdannelsen?
Publisert: 17.02.2020

En bransje i vekst

Når vi startet i 2005 var Personlig Trening  et relativt ukjent yrke. Den typiske studenten var en relativt veltrent gutt eller jente som hadde god erfaring av styrketrening. Dette var egentlig ganske selvfølgelig siden "PT" dengang var hovedsakelig styrketrening inne på et senter. I årene som kom etterpå så vi en gradvis endring. I takt med at markedet endret seg der PT ble mer og mer "allemannseie" endret også den typiske studenten seg. Nå ble det mer og mer individer som hadde noen form for treningsbakgrunn, ikke nødvendigvis bare styrketrening, som ble personlig trener.

Sakte, men sikkert endret markedet seg mot mer helserettet trening

PT hadde tatt steget ut fra den tradisjonelle styrketreningen og ut i mer generell aktivitet. Fler og fler begynte med trening ute, løping, langrenn, kroppsvektstrening og bootcamps. Naturlig nok endret vi utdannelsens innhold til å reflektere markedets behov og begynte i større grad å vektlegge helsemessige aspekter mer enn prestasjon.

Nå, enda noen år etter har vi tre grupperinger som velger å studere til Personlig Trener. Det er mulig at andre aktører har andre erfaringer, men dette er våre.

Hvem velger å bli personlig trener?

Den første gruppen er de yngre, treningsinteresserte. Dette er ofte i aldersgruppen 18-25 år, mer eller mindre rett fra annen skolegang og med en interesse for trening. Ikke nødvendigvis ønsker alle i denne gruppen å jobbe som PT, men mange, kanskje helt opp til 50%, gjør det av egen interesse. Dette anses av mange som en hobby og har egenverdi og derfor mener mange at det er verdt å investere i dette, på lik linje som andre investerer i andre hobbyer. En annen del av disse menneskene vil veldig gjerne jobbe som PT. De har en egen erfaring av hva trening har gjort for de og vet verdien det har gitt de. Dette ønsker de å gi videre til andre.

Den andre gruppen er de som er litt eldre og lidenskapelig interessert i trening. Disse er ofte 25-30 år og har hele livet vært interessert i trening og helse. Mange har tatt en annen utdannelse på veien, men ender allikevel tilbake i det de brenner for-trening og helse. Dette er mennesker med relativt god erfaring fra ulike treningsformer og som har flere år med lidenskap bak seg.

Den tredje gruppen er de som er voksne. Med det mener jeg ofte fra 30-35 og oppover. Dette er ofte de som har hatt annen jobb og annen utdannelse, men som nå tar steget og ønsker å lære og eventuelt jobbe med noe nytt. Ofte er dette de fra den andre gruppen, men som ikke tok steget tidligere.

Disse individene har flere år med trening og liv bak seg. De kjenner mange av utfordringene som jobb, familie og økonomi medbringer og har en god kjennskap til livet generelt. Det gjør også at disse har lettere for å få troverdighet hos litt "mer voksne" kunder.

Hvem er den eldste vi har hatt?

Den eldste studenten vi har hatt var 63 år ved studiestart og jobber fortsatt.

Jobber alle som PT?

Noen tror at alle som tar en PT utdannelse jobber som PT og dette er langt fra sannheten. På lik linje som at jeg har min bakgrunn som naprapat og lærer så jobber jeg ikke som noen av delene i dag. Å bli PT i dag, eller å ta en PT utdannelse, er ikke forbeholdt bare de som skal jobbe på fulltid. Jge tror at ved en håndsopprekning i enhver klasse vil 30-50% si at de tar utdannelsen for å skaffe seg kunnskapen av egen interesse og med egen motivasjon. De er lei av å ikke vite hva som er den beste måten å gjøre ting på og vil vite "korteste veien til mål" for å få mest ut av den tiden de investerer.

Det er en stor andel av våre studenter som først kontakter oss med spørsmålene:

  • Må jeg være veltrent og sterk for å bli PT
  • Må jeg jobbe som PT
  • Er alle som studerer til PT slanke og veltrente
  • Kan man leve av det om man ønsker

Svarene er nei, nei, nei og absolutt ja.

 

Hva kan man tjene som Personlig Trener?

Dette er en av de vanligste spørsmålene vi får når folk ønsker å bli Personlig Trener. Kan man leve av det eller må man ha en ”ordentlig jobb” også?

På spørsmålet om man kan leve av det er svaret et utvetydig JA. For noen måneder siden reiste jeg rundt med flere andre og hadde audition på PT utdannelse. En av de som var med var en ung jente på 23 år som utfakturerte 70-80.000 hver eneste måned. Hun ramlet nesten av stolen når hun fikk høre at man ikke kunne leve av det og vi andre kikket rart på hverandre. Alle som satt der lever av det å være trener eller har levd av å være trener i mange år. Så svaret på spørsmålet er selvfølgelig ja.

Hvor mye kan man da tjene? Som kvinnen jeg nettopp nevnte så var en månedslønn på 50-70.000 helt normal lønn. Dette gav henne en årslønn på mellom 500-800.000 kroner, langt over gjennomsnittslønnen.

 

Om man i tillegg da legger til at hun og vi andre lever av det vi har som lidenskap og hobby så er ikke det så verst. Ser man i tillegg på at hun hadde jobbet ett år og hadde brukt litt over to uker på å fylle timelistene sine så er dette en ganske utrolig jobb.
Men, for å gi et realistisk bilde på inntjeningen skal jeg gi flere eksempler.

 

Vanlig inntekt som personlig trener

Om du i dag jobber på en av de store kjedene har du en utgangslønn i overkant av 200 NOK pr time. Ikke glem at dette er lønn og gir deg rettigheter til pensjon, feriepenger og andre goder. En slik utgangslønn gir deg 350.000 minimum i fast 100% stilling. Etter en viss periode stiger lønnen din og som i alle andre yrker stiger du i gradene. Flere PT senter i landet gir sine trenere 500-800 NOK pr leverte time. Det gir en årslønn på over 800.000 i året, noe som er svimlende langt over snittlønnen.

For kort tid tilbake hadde vi en diskusjon med en fysioterapeut som i sin ledende stilling hadde 412.000 i året og hun ble selvsagt tankefull siden syv år med utdannelse gav henne litt mer enn halvparten enn en personlig trener på et senter.
Det er ikke uvanlig for en PT i Norge i dag å tjene 500.000 NOK på en jobb som ikke krever de normale 40 timene i uken i dag så det å livnære seg som trener i dag er en helt reell mulighet. Du trenger faktisk ikke en ”orntli´” jobb i tillegg…

 

Vanlig inntekt som daglig leder på samme senter

Apropos en "orntli´" jobb. Det er ikke unormalt i dag at daglige ledere på senter tjener rundt 500.000 NOK i året. I den lønnen ligger ikke overtid, ikke timebetalt og et stort resultatansvar. Når man da sammenligner med en personlig trener som tjener over dette uten det samme ansvaret, som får betalt pr time og som i tillegg jobber med det de elsker så har man ikke lov å klage...

Nå sier det seg selv at du ikke får pengene kastet etter deg. Du må levere timer, du må søke kunder og være verdt pengene og du må skape resultat. I den ene enden av skalaen hadde jeg en diskusjon med en trener som jobbet i en av de arabiske emiratene for noen år siden. Han reiste ikke bare jorden rundt hele tiden, men ved tiden vi diskuterte måtte han jobbe 18 måneder til (!) for å være totalt økonomisk uavhengig.
På andre siden har vi mennesker som ikke klarer å livnære seg som trener da de enten ikke har lyst nok eller var villig til å gjøre det som skal til.

Les om hva som skal til for å lykkes som Personlig Trener.

 

Forelesninger, workshops og coaching

Mange trenere lever ikke bare av timene de leverer, men har andre oppdrag også. Benjamin Christensen er en av AFPT sine forelesere som også har skrevet bøker som nå oversettes til flere land. Adrian Paul er Norges nye ”Bob” og en av trenerne i Biggest Loser og har selvsagt fortjent denne plassen etter mange år med hardt arbeid.

Flere andre både i og utenfor AFPT har fulgt drømmen sin og reist utenlands for å forfølge sine drømmer eller startet egne senter i eget land. Ian og Inger Houghton i Dubai, Jøran Vaule i Stavanger området og en mengde andre som har laget seg sin egen karriere.

I tillegg har du uendelig mange muligheter så lenge du er villig til å satse og tror du har det som skal til. Om du er flink i jobben din vil pengene komme.

”Ikke jag pengene, jag resultater, da kommer pengene av seg selv”.

 

Hjemmemarkedet

Som trener har man også muligheten til å trene mennesker hjemme og det er ikke uvanlig med timelønner opp mot 2000 NOK for å reise hjem til noen og trene de der. Om du regner på det er det å leve som personlig trener egentlig ikke vanskelig i det hele tatt. Så lenge du vil sterkt nok.

Mulighetene som Personlig Trener er uendelige dersom du våger å følge drømmen din. Hvor mange av de du kjenner har sitt drømmeyrke og lever godt av det i tillegg? Det er en stor mengde mennesker som våkner hver dag og gruer seg til å gå på jobb enda en dag, enda en uke. Ikke bli den personen som ikke elsker jobben din om du har muligheten til å velge.

En vis mann sa engang:

”What you can do without….will never happen”.

Det er så sant, så sant. Om du virkelig vil kan du se frem til en karriere med gode inntekter og ikke bare en jobb, men også en livsstil.

Publisert: 17.02.2020 KL. 12:39
Kategori: Tips og Kuriosa
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.