I denne artikkelen skal vi se på hva PAI – Personlig Aktivitets-Intelligens er for noe. Undertegnede er selv ikke helt sikker på hva det er og innebærer når jeg skriver denne introen til artikkelen. Når den er ferdig har nok både du og jeg lært litt mer om hva denne nye standarden for å måle tilstrekkelig aktivitet er for noe. NTNU sine nettsider vil nok gi noen svar.
PAI - Personlig Aktivitetsintelligens
I følge NTNU og Cerg står PAI for Personlig AktivitetsIntelligens. Man tjener opp disse poengene ved å øke pulsen. Jo høyere pulsen din går, jo raskere får du PAI. Forskning denne gjengen har gjort viser at mennesker som oppnår 100 poeng eller mer hver uke over tid lever i gjennomsnitt 8 år lengre enn de som ikke gjør det.
Metoden baserer seg på hjerterytmen din. Det vil si at det eneste du trenger for å bruke metoden er å måle pulsen. Dette kan man måle med mange av de vanligste pulsklokkene og aktivitets-armbåndene i dag.
NTNU konstaterer at mer enn 5 millioner dødsfall ville kunne vært avverget hvert år dersom folk hadde vært mer fysisk aktive. Med metoden mener de kan bidra til å forebygge hjerte- og kardyksom og tidlig død gjennom å fremme fysisk aktivitet for folk flest. 100 PAI er også optimalt for enkelte ekstra utsatte grupper som røykere, overvektige og personer med diabetes eller høyt blodtrykk. Dersom man bare skulle oppnå halvparten så mange PAI – dvs 50 – har man også en betydelig helsegevinst sammenlignet med de som ikke er fysisk aktive.
Algoritmen er basert på kommer fra informasjonen som ble hentet inn under HUNT3, som er en studie/undersøkelse gjort på 5000 friske nordtrøndere. 100 PAI er altså det som har vist seg optimalt for å redusere sykdomsrisikoen mest mulig. Man har også sett at man reduserer risikoen for død dersom man øker sin PAI over de neste årene selv om man har under 100 PAI i dag. Den aller laveste risikoen så man imidlertid hos dem som hadde stabilt over 100 PAI over lengre tid (11 år).
God kondis er tett knyttet til god helse og et lengre liv. De som oppnår mellom 100 og 150 poeng hver uke har såpass mye bedre kondisjon at det kanskje kan forklare hvorfor metoden er et så godt verktøy for å måle helserisiko.
PAI beregnes også ut i fra alderen din, kjønn, hvilepuls og makspuls + kondisjonsnivå. Det baserer seg ikke på antall skritt eller minutter med fysisk aktivitet hver dag. Grunnen til det er at disse målene ikke alltid gir et riktig bilde på om man er aktiv nok, ettersom de ikke tar hensyn til treningsintensitet. Derfor mener man at denne metoden er et bedre verktøy.
Dagens anbefalinger for fysisk aktivitet sier at man bør få inn 150 minutter hver uke med moderat intensitet eller 75 minutter med høy intensitet. Forskningen fra NTNU viser imidlertid at personer som oppnår 100 poeng har redusert risiko selv uten å oppfylle disse anbefalingene. Samtidig hadde personer som oppga å trene nok til å oppfylle disse anbefalingene ikke redusert risiko om de likevel hadde mindre enn 100 PAI. Også for pasienter med hjerte- og karsykdom er 100 PAI eller mer forbundet med et lengre liv. I HUNT-studien hadde deltakerne som oppnådde 100 PAI blant annet 36% mindre risiko for å dø av hjerte- og karsykdom enn de som var inaktive og levde i snitt 5 år lengre enn de med under 100 PAI.
Hvordan skal man så nå 100 poeng?
Du kan oppnå poeng med de aktivitetene du selv ønsker. Det som betyr noe er hvor høy puls du oppnår. Du kan oppnå 100 PAI med totalt 1 time fysisk aktivitet dersom du jobber på 80% av makspulsen din. Trener du rolig vil du derimot kanskje bare oppnå 45 poeng med 2,5 time trening.
PAI tar også hensyn til hvor godt trent du er. Jo bedre trent, jo mer må du gjøre. En helt utrent person kan komme i mål ved kun å gå kortere turer. En person som er i god form kan derimot gå 10 000 skritt uten å få ett eneste poeng. Det er lettere å oppnå de første 50 poengene enn de neste 50. Det er også umulig å få mer enn 75 poeng på en og samme dag uansett hvor mye du trener.
Oppsummering
Da håper jeg du har lært like mye som meg hva PAI er og hvordan det nå har blitt den nye standarden for god helse – i hvert fall når det kommer til å unngå hjerte- og karsykdom.
Her finner du Kilde.
Meld deg på personlig trener utdanning her.