3 min

Ny forskning: Effekter av helfete meieriprodukter på LDL kolesterol

En av de store debattene som har rast i år er kolesterol. Her er siste nytt.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Ny forskning: Effekter av helfete meieriprodukter på LDL-kolesterol

Fett er et næringsstoff som de siste årene har fått mye oppmerksomhet og som blir hyppig diskutert. Blant annet har det blitt stilt spørsmål til Helsedirektoratets kostråd der det anbefales at man velger magre meieriprodukter til hverdags. Det har også vært flere som har vist sin skepsis til påstander om mettet fett på grunn av studier som kan tyde på at mettet fett ikke er så farlig som man først har trodd.

Vurdert tolv studier
I utgave 1 2016 av Norsk Tidsskrift for Ernæring omtales forskning av effekter av helfete meieriprodukter av LDL-kolesterol der det er blitt gjort en oppsummering av totalt tolv nyere randomiserte kontrollerte studier. Oppsummeringen er utført av en student som studerer klinisk ernæring på Universitetet i Oslo og en klinisk ernæringsfysiolog med doktorgrad som underviser på Universitetet i Oslo. I sammendraget forklares det at meieriprodukter er gode kilder til ulike næringsstoffer, men også en kilde til mettede fettsyrer. Fordi mettet fett øker LDL-kolesterol fokuseres det i ulike kostråd å begrense inntaket av helfete meieriprodukter, men at nyere studier har foreslått at meieriprodukter kan ha ulike effekter på kolesterolet. For eksempel så har flere studier vist at gulost ikke gir høyere kolesterol.

Redusert inntak reduserte LDL-kolesterol
I oppsummeringen som blir omtalt i Norsk Tidsskrift for Ernæring er konklusjonen at nyere randomiserte kontrollerte studier viste at et redusert inntak av mettet fett fra meieriprodukter reduserte LDL-kolesterol og at fettkvalitet var av større betydning enn totalt mengde i kosten. Enkelte studier fant at ulike meieriprodukter hadde ulike effekter på LDL-kolesterol. For eksempel så økte LDL-kolesterolet mer av smør enn av ost. I konklusjonen står det at resultatene i denne gjennomgangen er i tråd med myndighetenes anbefalinger ved forhøyet kolesterol; å redusere inntaket av helfete meieriprodukter og å velge plantemargasin fremfor meierismør. Det påpekes også at dokumentasjonen synes imdlertid å ikke være tilstrekkelig til å trekke klare konklusjoner i forhold til effekter av ulike meieriprodukter, og at mer forskning er nødvendig.

Viktigst å se på helheten
Med stadig ny forskning og nye studier så er det uansett ingen tvil om at kosthold og ernæring er temaer man aldri blir faglig ferdig utlært i. Husk også at selv om en ny studie har resultater som viser det motsatte av eventuelle gjeldende kostråd eller lignende, må man hele tiden basere seg på det vitenskapelige grunnlaget som finnes til enhver tid, og at anbefalingene alltid er i utvikling selv om dette tar tid. Så selv om det kommer en eller to studier som viser det helt motsatte av anbefalingene, så må man se på helheten av kunnskapsgrunnlaget. Det er også greit å nevne at forskning som presenteres i mediene ikke nødvendigvis samsvarer med virkeligheten der sensasjonelle overskrifter og det å selge mest mulig aviser er hovedmålet fremfor å drive med korrekt folkeopplysning.

Kilde:
Norsk Tidsskrift for Ernæring, utgave 1 2016

http://bramat.no/kosthold/matvarer/2088-ost-sunnere-enn-du-tror

http://forskning.no/mat-og-helse-overvekt/2015/04/ost-gir-ikke-hoyere-kolesterol

Publisert: 02.04.2016 KL. 01:47
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.