Næringsrike og sunne julepålegg
Det finnes mange påleggsvarianter å velge mellom og nå i desember markedføres det også produkter med tittelen «julepålegg». Sylte, ribberull, rakfisk, sild, leverpostei og Edamerost er eksempler på typiske julepålegg for mange. I denne artikkelen gir vi deg eksempler på næringsrike og sunne julepålegg.
Når man skal vurdere om et produkt er «sunt» eller ikke, så vil dette variere fra person til person. Vi har alle ulike behov og preferanser, og når det gjelder valg av pålegg så er det viktig å presisere at det som er «sunt» å spise for noen, kanskje ikke like sunt for andre. Og det handler selvfølgelig også om mengde og hvor mye man spiser av hva.
Kjøttpålegg
Helstekt kalkun er en typisk julemiddag og/eller nyttårsmiddag for mange og ofte blir det igjen rester. Kalkunkjøtt smaker like godt kaldt som varmt og dette er magert, næringsrikt kjøtt. Hvis du vil redusere på kaloriinnholdet spiser du kalkunkjøttet uten skinn. I likhet med kalkun så er også juleskinke og roastbiff magert kjøtt med lite fett. Disse kjøttpåleggleggene smaker godt på både brødskive og i lomper/lefser. Generelt gjelder det at jo mindre bearbeidet kjøttmaten er, desto mer vitaminer, mineraler og proteiner inneholder den. Omvendt gjelder for innholdet av fett der man som regel ser at jo mer bearbeidet et kjøttprodukt er, desto mer fett inneholder den.
Fisk og egg
Egg er både sunt og godt, og en matvare man fint kan ha i kostholdet sitt året rundt. I julehøytiden er det populært med eggerøre og laks som påleggsvarianter, to matvarer som bidrar med mange gode næringsstoffer. Egg blir ofte omtalt som «naturens egen vitaminpille» på grunn av sitt mangfoldige innhold av vitaminer og mineraler. Faktisk så inneholder egg alle livsnødvendige næringsstoffer, unntatt vitamin C. Laks er en god kilde til blant annet omega-3-fettsyrer, vitamin D, vitamin B12, jod og selen. I tillegg bidrar både egg og fisk med proteiner av høy kvalitet, altså proteiner som inneholder alle de essensielle aminosyrene. Det er ikke bare fiskepålegg som gravlaks som hører med til julens frokostbord. Fiskepålegg generelt er en god kilde til de nevnte næringsstoffene. Typiske fiskepålegg i jula er for eksempel sild i ulike varianter, rakfisk og ansjos – og dette er alle næringstette og sunne påleggsalternativer.
Frukt og grønt
Å bruke frukt og grønt som pålegg er et yppelig alternativ for å få i seg mer av disse vitaminbombene. Avokadosmør og bananskiver er klassiske påleggsvarianter, og husk også at hjemmelaget syltetøy laget av kun rørte bær er en skikkelig herlig og sunn smaksbombe. Typiske julefrukter er appelsin og eple, og hjemmelaget eplemos eller appelsinmarmelade med mye frukt og lite tilsatt sukker er søte, smakfulle påleggsvarianter i julehøytiden. Ulike påleggssalater kan også være en kilde til frukt og grønt. Waldorfsalat, rødbetsalat og fruktsalat er typiske juleprodukter for mange, og som kan piffe opp enhver kjedelig og traust brødskive. Til tross for at mange av påleggssalatene kan inneholde en del kalorier, så lages de ofte med rapsolje eller lignende oljevarianter som er en god kilde til sunne, enumettede fettsyrer. Gå for alternativene som inneholder mest fruktbiter og minst sukker, eller lag dine egne varianter der du selv har full kontroll på ingrediensene.
Ost
Ost hører med til julen og typiske juleoster er gjerne Edamerost, Gräddost, Ridderost og Julebrunost. De typiske gule juleostene har gjerne et litt høyere fett- og kaloriinnhold sammenlignet med tradisjonell gulost, men de er likevel en god kilde til blant annet proteiner, vitamin A, jod, kalsium og flere ulike B-vitaminer. Brunosten har et høyere innhold av fett, karbohydrater og kalorier per 100 gram sammenlignet med tradisjonell gulost. Det har de siste årene vært mye snakk om at brunosten inneholder «sukker», men vær klar over at dette ikke er snakk om tilsatt sukker. Brunost har et naturlig innhold av melkesukker, også kjent som laktose. Selv om brunosten inneholder melkesukker, så er det et mer næringsrikt valg enn mange andre søte pålegg som for eksempel sjokoladepålegg og osten er en kilde til blant annet A-vitamin, B-vitaminer, protein, jod og fosfor.