Unge gutter er spesilet opptatt av å bygge muskler. Årsaken til det er mange og sikkert ikke felles for alle. Uansett årsak er dagens "idealkropp" sannsynligvis med å påvirke i tillegg til at man gjerne vil føle seg litt mer "mann". Selv om gutter (og menn) sterkt overvurderer hvor mye jenter ønsker av muskler så er muskler viktig for mange gutter.
Det finnes en mengde ulike meninger om hvor mye muskler man burde bygge men det er en annen debatt. Spørsmålet i en sammenheng som dette er vel mer hvor mye kan man bygge og hvor raskt.
Om vi forsøker å holde denne artikkelen utenfor en diskusjon om hva noen gjør som ikke er innenfor lover og regler og heller fokuserer på hva man naturlig kan oppnå så vil det uansett være en stor variasjon mellom individer.
I forskningssammenheng snakker man om både non- responders og responders som forteller om de som ikke får resultater og de som får meget gode resultater av samme type trening. Der non-responders oppnår lite eller ingen resultater kan responders på andre siden sprenge grafen. Vi har vel alle møtt eksempler på begge disse.
Hvilken trening fungerer best?
Splittprogrammer
Øyvind Hammer har et ordtak som sier "de beste har alltid rett" og om man lytter på det bør man titte på hva kroppsbyggere og de som bygger muskler raskt gjør. (igjen, debatten holdes utenfor ulovlige midler). Den tradisjonelle måten å gjøre det på er såkalte splitt-programmer der ulike deler av kroppen trenes på ulike dager og med en frekvens på 1-3 dager i uken pr muskel.
Nyere forskning kan tyde på at frekvens er viktigere enn man har trodd de siste 10-15 årene og at deresom man kan trene oftere er det bedre. Samme mengde trening pr uke spredd utover flere økter kan være fordelaktig om, om, man kan hente seg inn og har tid til det. Jeg tror ytterst få individer som trener for maksimal muskelmasse gjør noe annet enn dette.
Fordeler med splitt programmer:
- Kan legge mye fokus på musklene hver gang.
- Kan prioritere det man ønsker
- Mindre slitsomt enn helkroppsprogrammer
Ulemper med splitt programmer:
- Kan gå lenge mellom hver økt for samme muskel
- Tåler ikke så mange dårlige økter da det gjør at tiden mellom effektive økter blir lang
- Krever at man kan trene ofte
Helkroppsprogrammer
Disse var på moten helt frem til 1960 tallet. De fleste trente hele kroppen hver økt og hadde kanskje mer fokus på neon øvelser visse dager enn andre. Fordelaktig er at man totalt fikk en høy frekvens på treningen og kunne akseptere en og annen dårlig økt siden det ikke var så lengde til neste gang man skulle trene samme øvelse eller muskel igjen.
Fordeler med helkroppsprogrammer:
- Høy treningsfrekvens
- Kan klare seg med færre totale treningsdager (helt ned i 2 er helt ok)
Ulemper med hekroppsprogrammer:
Liten plass til ekstra-øvelser
- Veldig slitsomt
- Tidskrevende
- Vanskelig å holde fullt fokus gjennom hele økten
Hvor mye muskler kan man bygge?
Om man søker etter dette på nettet får du følgende svar. Alt fra 1-2 kilo pr år for avanserte til 10-12 kilo pr år for nybegynnere. Selv om dette er tall som er relativt gjennomgående er det viktig å forstå at dette er et snitt og tar hensyn til både de som ikke får resultater og de som får voldsomme resultater.
At dette er et tema som mange lurer på ser man av søket under.
Utfordringen er at du ikke vet hvor du ligger før etterpå. Det kan derfor være at du trener veldig bra og allikevel ikke får resultater eller om du er en av de heldige der resultatene kommer lett. Livet kan føles urettferdig i blant...
Om du vil ha eksempel på noen programmer kan du lese disse artiklene: