Jeg har fulgt med Kristin en stund på sosiale medier og latt meg imponerende over prestasjonene hennes. "Maskin" er et beskrivende ord. I helgen fikk jeg slått av en prat med henne om diverse rundt trenings og kostholdsfilosofien hennes. Siden dette antakelig er interessant for langt flere enn meg selv laget jeg likeså godt et lite intervju med Kristin for å gi dere et innblikk i hennes hverdag, treningsregime og kostholdstilnærming for å bli så bra trent på så mange områder som hun er. La oss hoppe rett på sak!
Martin: Hvor lenge har du trent CrossFit?
Jeg var på min første WOD på Crossfit Oslo i mai 2012, men jeg begynte ikke å trene CrossFit seriøst før i oktober samme år.
Martin: Følger du WODene på Crossfit.com eller kjører du et eget opplegg som tar mer hensyn til dine egne behov?
Jeg følger hovedsakelig Invictus Competitor programmeringen. Jeg bruker denne som utgangspunkt - bytter ut noen øvelser slik at jeg får trent mye på mine største svakheter og legger til løpeintervaller, stabiliseringstrening og litt turn. Jeg deltar også på WODs på Crossfit Oslo ukentlig.
Foto: jamessefton.com
Martin: Hva anser du som dine sterkeste og svakeste sider som Crossfit-utøver?
Sterkeste: Utholdenhet – både fysisk og mentalt. Jeg gir aldri opp!
Svakeste: Vektløfting og Muscle-ups i ringer. Men jeg jobber hardt med dette om dagen, så neste gang du spør så skal disse være blant mine sterkeste sider;)
Martin: Jeg har skjønt at du har et mål og en drøm om å nå CrossFit Games. Hva må til for at du skal klare det?
Ja, det stemmer. Min store drøm er å nå CrossFit Games i USA. For å komme dit, må jeg være blant de tre beste i Europa under Regionals i mai. For at jeg skal klare det så må jeg være i mitt livs form og alt må klaffe underveis. Det blir hardt, men det er mulig!
Martin: CrossFit møter en del kritikk fra folk som mener at treningen ikke er periodisert godt nok og at skaderisikoen er stort. Hva tenker du om det?
Her er det viktig å skille mellom CrossFit som treningsform og som konkurranseform.
CrossFit består av konstant varierte funksjonelle øvelser utført med høy intensitet. Det er et stort spekter av øvelser og det er sjelden at man gjør samme øvelsen to dager på rad. Det er opp til hver enkelt CrossFit box hvordan de vil legge opp øktene, men ut ifra min erfaring så er de fleste trenerne flinke til å variere øktene og det er ofte en form for periodisering i forhold til årstid (inne/ute trening, løping/roing/svømming osv.). Trenger mannen i gata en mer avansert periodisering enn det egentlig!?
Når det gjelder CrossFit som konkurranseform er det derimot noe helt annet. Skal man jobbe mot et mål og nå en formtopp, må man periodisere treningen. Siden jeg er forholdsvis ny i gamet, har jeg ikke testet ut så mange ulike typer programmering. Men de jeg har vært borti, er periodisert ut ifra CrossFit Games sesongen som starter med The Open i februar/mars og avsluttes med Games i juli. Det er lagt opp til flere sykluser i løpet av året med ulike fokusområder som styrke, teknikk og metcons (utholdenhet).
Når det gjelder skaderisikoen så kan jeg si meg enig i at den kan være stor. MEN, det gjelder kun hvis du ikke bruker hodet eller overvurderer dine egne evner. Dårlig teknikk, for tunge vekter eller for mye trening for raskt vil øke risikoen for å skade seg, uavhengig om man driver med CrossFit eller ikke. Ved å innarbeide god teknikk fra starten av, være tålmodig og ha en riktig progresjon så vil jeg si at skaderisikoen ikke er noe større enn i andre idretter. Tvert imot; CrossFit utøvere er spesialister på å ikke spesialisere og treningen består av konstant varierte funksjonelle øvelser, som vil fordele belastningen på kroppen slik at det vil være mindre risiko for belastningsskader. Man må trene smartest og best, ikke mest!
Foto: jamessefton.com
Martin: Som ernæringsfysiolog er du selvsagt opptatt av hva du spiser. Kan du fortelle litt om ditt eget kosthold?
Når det gjelder kosthold så tenker jeg todelt: mat som bensin og mat som kos. Til vanlig prøver jeg å spise variert, balansert og sunt og jeg spiser det kroppen min trenger for å prestere optimal og restituere maksimalt. Da går det mye i grove kornprodukter, magre meieriprodukter, en god del kjøtt og masse grønnsaker. Ved siden av dette liker jeg å «belønne» meg selv med mat som er mer kos, samt litt smågodt i ny og ne.
Martin: Hva tenker du om at Paleo (steinalderkosthold) er blitt en stor trend i CrossFit-miljøet? Ser du noen ulemper med dette?
Jeg lever av den overbevisning om at når det gjelder kosthold så finnes det ingen fasit. Noe som fungerer for meg, vil mest sannsynlig virke annerledes for naboen min og kanskje være negativt for en tredje person. Jeg er helt sikker på at Paleo kan fungere superbra for noen der ute, det kan f.eks. være en fin måte for mange å kutte næringsfattige produkter på, som sukker og raffinerte karbohydrater. Men jeg tror ikke at strikt Paleo er forenelig med optimal prestasjon, da de fleste vil trenge større mengder og raskere tilgjengelige karbohydrater for å yte maksimalt i ulike situasjoner.
Det viktigste er å finne ut hva som fungerer for deg og din kropp og hva som kan legge grunnlaget for at DU presterer og restituerer optimalt.
Vi ønsker Kristin lykke til videre:)