Møt den norske verdensmesteren Kjell Egil Bakkelund
6 min

Møt den norske verdensmesteren Kjell Egil Bakkelund

Hva skal til for å bli verdensmester i styrkeløft? Få et innblikk her
Publisert: 26.02.2014

Les også: Møt norges beste kvinnelige Crossfit-Utøver Kristin Holte


Martin: Kan du nevne 4 faktorer eller kvaliteter du mener er essensielle for å bli god i styrkeløft?

Treningstalent: Det holder ikke med et fysisk talent. Man må trene mye over tid for å oppnå resultater

Fokus på teknikk: Ha nok fokus til å få en veldig bra teknikk som optimaliserer løftebanen maksimalt og som forhindrer skader.

Sterk psykisk: Styrkeløft handler mye om å prestere de sekundene man er på plattingen. Det hjelper ikke hva man løfter på trening, men å få godkjente løft på stevne.

Prioriteringer: Skal man bli god så må man prioritere. For meg har det aldri vært vanskelig ettersom det er styrkeløft jeg vil bli god i. Folk sier jo ofte at «jeg må leve livet litt også» (altså fylla), men for meg så er treningen og maksimal prestasjon livet.


Martin: Hva slags treningsmetoder har du selv hatt best utbytte av?

Da jeg startet med trening så var det en typisk 5-splitt, men etter jeg kom inn i styrkeløft har det kun vært Dietmar sine treningsprogrammer. Det har uten tvil vært min vei til suksess, og vil være noe jeg fortsetter med ut min karriere. Der trener jeg knebøy, benkpress og markløft 5 ganger i uken. Hver dag en forskjellig variant. I denne syklusen kjører jeg:

Mandag: Vanlig knebøy, benkpress middels bredt grep 4-5 sek eksentrisk og konsentrisk og vanlig markløft

Tirsdag: Knebøy med stopp til kloss, smalbenk sakte ned og opp, mark på kloss sakte opp og ned

Onsdag: Knebøy 3-4 sek ned med stopp, benkpress medium grep til kloss og sumo markløft

Torsdag: Frontknebøy med stopp, benk til kloss supersett med smalbenk og strakmark

Fredag: Knebøy med knebind, sakte smalbenk til kloss , halvsumo markløft på kloss og strakmark

*Kjørere også støtteøvelser hver økt



Foto: privat

Martin: Styrkeløftere både i Norge og utlandet bruker ofte strikker, kjettinger og andre redskaper for å øke eller redusere belastningen i enkelte deler av bevegelsesbanen i løftene som utføres. Hvor viktig mener du det er å bruke slikt utstyr og slike varianter av baseøvelsene for å bli veldig sterk?

Det gjør det mer konkurransespesifikt som er veldig viktig for oss. Vi får styrket de delene i løftet hvor vi er svake og vi kan tilpasse oss tyngre kg. For mannen i gata så er det ikke alt for viktig. Disse øvelsene gir oss variasjon i programmene også.


Martin: Hva slags støtteøvelser bruker du i treningen din, hvor mange og hvorfor?

Jeg trener hovedsakelig press over hodet, roing i forskjellige varianter, triceps, trapz og så klart biceps. Dette er mest for å øke styrken i mindre muskelgrupper og minske skaderisiko. I perioder kjører jeg roing 5 ganger i uken. Dette varierer mye ut ifra sesong. Kjører som regel 4-7 sett roing, 3-5 sett ticeps/biceps og 6-7 sett press og trapz. Dette da med et litt høyere volum.


Martin: Det er mange meninger om bruk av ustyr i styrkeløft, og det konkurreres både med og uten utstyr. I utstyrskonkurransene bruke det spesielle drakter i knebøy, benkpress og markløft som hjelper utøvere til å løfte flere kilo, og det kan virke som noen klarer å nyttiggjøre seg bedre av utstyret enn andre? Jeg har inntrykk av at du selv synes det er morsomt å konkurrere med utstyr. Hvorfor det?

Dette er det jo mange meninger om, men for meg personlig så handler det mest om den råskapen som utstyrsløfting gir. Vektene blir mer ekstreme og det føles ut som man skal dø hver gang man går under stanga. Det gir også en ekstra dimensjon i løftingen og gjør det mer utfordrende og uforutsigbart. Jeg mener alle kan få mye ut av utstyret, men det handler om teknikk og å være tøff nok i hodet.

Martin: Hvor viktig mener du det er å ha god mobilitet i styrkeløft? Kan en utøver ha for god mobiliet?

I styrkeløft handler det ikke om å være så mobil som mulig, men være mobil nok til å få optimale vinkler i de forskjellige øvelsene og forhindre skader mest mulig.


Martin: Har du eller har du hatt noen skader? Opplever du at det er mye skader i styrkeløft?

Det har blitt noen skader med årene, men jeg har vært heldig som ikke har fått noen skader som har hemmet treningen min helt. Jeg har som regel trent rundt skadene, men har aldri tatt meg ordentlig tiden til å lege skadene før det kommer en ny konkurranse. Det er mye småskader i styrkeløft, og det settes veldig mye fokus på rehab. Dessverre settes det nok for mye fokus på skadeforebyggende trening til at man faktisk glemmer det viktigste, nemlig treningen.


Iron Cross på første forsøk

Utover å være verdensmester i styrkeløft kan også Kjell skilte med andre imponerende prestasjoner. Jeg husker godt da jeg for noen år siden så et videoklipp av at han på første forsøk mestret turnøvelsen "Iron Cross" - en av de aller tøffeste turnøvelsene som finnes. Ikke i ett sekund, men i fem. Gi det et forsøk så skjønner du hvor rått det er.




Vi ønsker Kjell Egil lykke til når han til helgen skal konkurrere under "Arnolds" i USA!

Publisert: 26.02.2014 KL. 11:52
Kategori: Trening
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

Skuldersmerter er en av de vanligste smertene i overkroppen, det er også normalt at det stråler ut i armen.
Mer spenst, mer eksplosivitet. Frivendinger er en del av løsningen...
Reverse hyper er en av de beste øvelsene for posterior chain og egner seg utmerket i de fleste treningsprogrammer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.