Laksemyter- er det farlig å spise laks?
3 min

Laksemyter- er det farlig å spise laks?

Laksemyter er med på å skape unødvendig frykt.
Publisert: 25.09.2016
Av:
Silje Bjørnstad

Myter om miljøgifter og antibitoka

Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser fisk til middag to til tre ganger i uken. Dette tilsvarer et ukentlig inntak på totalt 300-450 gram ren fisk, hvor minst 200 gram bør være fet fisk. Eksempler på fet fisk er laks, makrell, sild og ørret. De siste årene har det likevel artikler og utsagn om at det er ikke er bra å spise for mye fet fisk og særlig laksen har fått gjennomgå. Det har blant annet blitt skrevet om at laks inneholder mye miljøgifter og antibiotika, og at særlig gravide bør styre unna denne rødrosa fisken. Men er laksen så farlig som mange skal ha det til? 

Prioriterer mattrygghet
Først og fremst så er det viktig å vite at i Norge blir mattrygghet høyt prioritert av både helsemyndighetene og tilsynsorgan. Vi har et grundig system for å sikre at laks og annen sjømat er trygg å spise. Med andre ord så er norsk laks godt overvåket og det blir jevnlig tatt kontroller og undersøkelser. Resultatene hittil viser at innholdet av uønskede stoffer er langt under internasjonale grenseverdier. Frem til i dag er det faktisk aldri funnet nivåer av fremmedstoffer som har vært over det som er definert som grenseverdier, og ifølge Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) inneholder dagens laks langt mindre miljøgifter enn hva den gjorde tidligere. Samtidig slår Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) fast at helsefordelene ved å spise fet fisk jevnlig, er langt større enn de eventuelle ulempene.

Hva med gravide?

Når det gjelder gravide så ble det i 2013 gitt et spesifikt kostråd til denne gruppen der anbefalingen var å ikke overskride to måltider med fet fisk per uke. I 2014 kom det derimot en ny nytte-risikovurdering av fisk i norsk kosthold fra VKM. Konklusjonen her er at det ikke lenger er grunnlag for spesifikke kostråd for gravide om begrensninger på konsum av fet fisk. Med andre ord så er det ikke farlig for gravide å spise laks og man får ikke seg skadelige mengder miljøgifter. Ifølge VKM kan man spise over en kilo oppdrettslaks i uken uten at man risikerer å få i seg skadelige mengder av miljøgifter.

Næringsbombe
En annen myte om laks er at den inneholder skadelig antibiotika, men ifølge Veterinærinstituttet brukes det svært lite antibiotika i norsk fiskeoppdrett. Faktisk så viser tall at antibiotikaforbruket i lakseproduksjon er redusert med 99 prosent siden 1987. Senest i februar i år viste en ny forskningsrapport at norsk laks er nærmest fri for antibiotika. Så i stedet for å frykte laks på grunn av «høyt innhold av antibiotika og skadelige miljøgifter», så bør man heller fokusere på alle fordelene det er ved å spise fisk. Laks er nemlig ypperlig treningsmat og proppfull av flere viktige næringsstoffer som kroppen trenger. Her finner du proteiner av høy kvalitet, omega-3-fettsyrer, vitamin D, vitamin B12 og selen. I tillegg er laks en svært anvendelig matvare som kan brukes til både frokost, mellommåltid, lunsj og middag. Prøv for eksempel laksewrap, laksetaco, wok med laksebiter eller laks med mango- og avokadosalat.

Kilder:
https://laksefakta.no

www.nofima.no

www.godfiske.no

https://www.nrk.no/troms/fersk-rapport-avkrefter-laksemyte---kan-bli-svaert-verdifull-1.12796769

 

Publisert: 25.09.2016 KL. 11:57
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Siste Artikkel
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.
Hvilken funksjon har glutamin på helsen?
Forskere tittet på effekten av å benytte en isolasjonsøvelse før en baseøvelse.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.