Jon Fjell- om å bestige det høyeste fjellet
7 min

Jon Fjell- om å bestige det høyeste fjellet

Fra stresset, utbrent og sykelig overvektig til personlig trener og coach. Jon Fjell forteller om reisen da 140 kilo ble til 90 – og om neste drøm: Å stille i bodybuilding.
Publisert: 02.06.2014

Vinteren 2011 møtte jeg veggen hardt og brutalt. Utbrent i en alder av 33 år. Hverdagen var preget av et stort arbeidspress. I perioder jobbet jeg både dag og natt med et høyt stressnivå, uregelmessige måltider og mange enkle løsninger med Grandiosa, fritert mat og brus. Blodsukkeret gikk opp og ned som en jojo, og det samme gjorde min sinnsstemning. Til slutt nådde jeg bunnen og resultatet ble en langvarig sykemelding.
140 kg viste vekten da jeg veide som mest, og jeg innså at jeg måtte gjøre en endring i livet mitt – om jeg ikke skulle ødelegge resten av det. Jeg begynte å reflektere over hva jeg ville, og sakte men sikkert iverksatte jeg konkrete tiltak for å snu livet mitt.

Det første jeg tok tak i var helsen min. Min sykelige overvekt gjorde at hverdagslige gjøremål ble vanskelig å gjennomføre og aktiviteter med familien begrenset seg som en naturlig følge av altfor mange kilo på kroppen og et jevnt over lavt energinivå. Jeg husker godt min «wake up call» . Det var vinter og jeg var med gutta mine i akebakken for å ake, men jeg klarte rett og slett ikke å bøye meg for å sette meg ned på akebrettet og var dessuten redd for å «knuse» gutta med min tunge vekt. At jeg hadde kommet til et punkt der jeg ikke en gang kunne leke med barna mine gjorde et utrolig sterkt inntrykk på meg. Jeg husker at jeg tenkte at nei, dette går ikke lengre. Slik kan jeg ikke leve. Jeg går glipp av mine barns oppvekst fordi jeg er overvektig! Vekten og helseplagene det førte med seg gikk ikke bare ut over meg selv, men også barna mine. Jeg var ikke den pappaen de fortjente. Noe måtte gjøres.
Jeg begynte derfor å endre kostholdet samtidig som jeg begynte å trene 4-5 ganger i uken på helsestudio. Interessen for trening og kosthold økte, og med denne interessen lærte jeg om hva riktig mat innebærer for meg. Fordi jeg har diverse matallergier som melkeproteinallergi, cøliaki og CRC, var det viktig for meg å finne ut av hva jeg kunne spise som jeg faktisk tålte, noe som var milevis unna Grandiosa og ferdigmat.

Jeg fikk mye skryt fra familie og venner, men klarte ikke helt å ta dette til meg. Jeg hadde rett og slett ikke troen på meg selv og mine prestasjoner. Jeg opplevde et vendepunkt da jeg fikk en forespørsel av en bekjent om jeg ville hjelpe datteren hennes med å gå ned i vekt. Jenta det var snakk om hadde gått til SSO, Senteret for sykelig overvektige i Vestfold i over ett år, men hadde ikke gått ned en eneste kilo. Min første tanke var at jeg ikke hadde noe å bidra med. For hva kunne vel jeg hjelpe henne med, når ikke engang leger og spesialister klarte det? Allikevel tok jeg utfordringen. Å få anerkjennelse fra andre for det jeg hadde oppnådd med min egen vektnedgang, og det at noen ville lære av meg var skremmende, men utrolig motiverende. Den unge jenta og jeg begynte å gå turer og trene sammen og jeg var vitne til hvordan jentas livsglede økte i takt med kiloene som forsvant. Den mestringsfølelsen og gleden jeg så hos henne da hun nådde sine mål gjorde at jeg visste at dette er noe jeg vil drive med.  Å se andre lykkes ga meg stor glede, og jeg innså at hvis jeg kunne hjelpe flere til å oppnå det denne jenta hadde gjort ville jeg ha verdens beste jobb. Jeg sa opp jobben min for å satse på det som jeg virkelig brenner for- nemlig å hjelpe andre til å trives bedre i sin egen kropp gjennom en varig livsstilsendring.

Sommeren 2012 begynte jeg på AFPT- Akademiet for Personlig Trening i Oslo. Utdannelsen ga meg en grundig innføring i fagfeltet og gjorde meg godt rustet til å utføre de oppgavene jeg jobber med i dag som PT og coach. Jeg har også tatt AFPTs videreutdanning Weight Trainer som er en utdanning spesielt rettet mot overvektsproblematikk. Jeg har ikke angret et sekund på at jeg sa opp jobben og den økonomiske tryggheten det innebar for å følge drømmen min. I dag driver jeg mitt eget firma i Tønsberg med navnet ”Respect your Fitness”, hvor jeg fokuserer på å veilede mine kunder mot en varig livsstilsendring. Varig er et nøkkelord i mitt arbeid, og jeg mener det er viktig å innarbeide gode vaner fra en tidlig alder. Derfor har jeg valgt å ta i mot kunder i alle aldre, til og med de yngste barna. I en stadig mer sittestillende hverdag der barna blir underholdt av Ipad og TV, i kombinasjon med et dårlig kosthold hvor lørdagskosen nå strekker seg fra fredag til søndag blir stadig flere barn og unge overvektige. Jeg mener at selv de yngste barna kan ha nytte av  veiledning når det gjelder kosthold og trening, og hvis barna får kunnskap om dette tidlig kan det føre til bedre livskvalitet på lang sikt.

Nøkkelen til min suksess har vært å sette seg delmål og ett endelig mål. Mitt personlige endelige mål på reisen jeg har vært igjennom er å stille i bodybuilding. Dette er noe jeg ønsker å gjøre for å bevise overfor meg selv at det går an å gå fra sykelig overvektig til å stille på en scene som den beste versjonen av meg selv. Med det arbeidet og den dedikasjonen som ligger bak en slik fysikk krever det at jeg holder fokus på noe der fremme. Å ha flere delmål og et hovedmål  som dette hjelper meg å holde motivasjonen oppe. En av de viktigste tingene jeg har lært er at varig vektreduksjon og varig livsstilsendring tar tid. En person som har veid 150 kg i 20 år og ønsker store forandringer på 6 måneder vil trolig ikke lykkes med en varig livsstilsendring...  Et uttrykk jeg bruker mye er ”baby steps”.  Jeg har tro på at man skal ta små steg i riktig retning sakte, og sikkert og jobbe mot delmålene sine. Dette gjelder enten du prøver å miste 50 kg, eller om du skal bestige Mount Everest. Går du ut for hardt uten en plan, vil du feile, men med kunnskap og tålmodighet kommer man langt.

I dag er jeg et nytt menneske. Jeg har bedre helse, fornyet livsglede og en jobb jeg virkelig brenner for. Jeg har endelig funnet min retning i livet, og i dag gleder jeg meg til å stå opp om morgenen og dra på jobb fordi jeg vet at det jeg gjør kan bidra til at andre mennesker får det bedre med seg selv. Dette har ført til at jeg i dag er nestleder i LFO (landsforeningen for overvektige). Her og andre steder vil jeg fortsette å bruke min kunnskap og erfaring til å inspirere og hjelpe overvektige på deres reise til en bedre livskvalitet. Av Norges 5 millioner innbyggere er over 1 million overvektige - hvorav 100 000 av dem er sykelig overvektige. I tillegg har mellom 15-20 % av barn og unge overvekt eller fedme. Her har vi en viktig jobb å gj

Publisert: 02.06.2014 KL. 04:06
Kategori: Siste Artikkel
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.
Hvilken funksjon har glutamin på helsen?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.