6 min

Jeg vil, jeg vil...

Vi har vel alle satt oss mål som vi liksom ikke kommer i gang med. Her er en modell som hjelper deg i å komme til målet.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Vi har alle opplevd å ha mål vi har satt oss eller noe vi gjerne skulle ha oppnådd. Ofte vet vi hva som skal til for å nå målet vårt i teorien, men likevel opplever vi ofte at vi ikke klarer å oppnå det vi ønsker. Hvorfor er det slik? Hvorfor er det slik at selv om vi vet hva vi må gjøre for å nå målet, klarer vi ikke å få dette til i praksis?

Jeg setter meg stadig nye mål for hva jeg ønsker å få til eller hvor jeg ønsker å være. De aller fleste av disse målene oppnår jeg ikke eller målene endrer seg før jeg kommer dit jeg en gang ønsket. Hvorfor er det mål jeg aldri når til tross for at jeg stadig har de på listen min over hvordan jeg skulle ønske ting var. Etter mye erfaring med å jobbe med meg selv og andre mennesker som står overfor utfordringer eller veiskiller i livet, eller folk som ønsker å gjøre endringer, begynner det å bli klart for meg at det er noe som kjennetegner de tilfellene hvor folk faktisk får til de endringene de ønsker.  Det har ikke nødvendigvis noe med hvordan de er som mennesker, men kanskje heller måten man tenker rundt det med mål.

Det å oppleve at målene vi setter oss blir for vanskelige eller uoppnåelige gir ingen god følelse. Dette er nok noe de aller fleste har kjent på, og noen mer enn andre. Jeg, for min del, kjenner at det gjør noe med meg når jeg ikke klarer å nå de målene jeg har satt meg. Og jo oftere dette skjer, jo oftere får jeg påminnelse om at «dette klarer du ikke» og opplevelse av en form for nederlag. Jeg mener at dette er viktig å tenke på når vi jobber med mennesker, og hvor disse menneskene ofte ønsker bistand fra oss for å nå sine mål. Om man jobber som personlig trener eller om man omgås mennesker i andre settinger; på arbeidsplassen, blant venner eller i hjemmet som partner eller foreldre, er dette viktig. Å oppleve at man ikke når de målene man setter seg kan bidra til opplevelse av skuffelse og nederlag.

Det finnes utallige modeller som sier noe om hvordan man kan jobbe for å nå sine mål. For min del har jeg god erfaring med å bruke et verktøy som kalles SMARTØF. SMARTØF er et redskap man kan bruke for å formulere ønsket resultat. Gjennom å bruke SMARTØF øker du sjansene for å lykkes. Hver av bokstavene i SMARTØF er punkter som man går igjennom, og det vil være enklere å eliminere fallgroper og se realistisk på utfordringene som vil kunne oppstå underveis. På denne måten vil det være større sjanse for at du faktisk når de målene du har satt deg etter å ha gått igjennom målformuleringen på denne måten, og sjansene for å oppleve skuffelse og mislykkethet vil være mindre.  

Jeg vil vise hvordan denne modellen kan brukes ved å ta utgangspunkt i et eksempel som mange sikkert vil kjenne igjen; «Jeg ønsker å gå ned i vekt». Med tanke på at jeg har erfaring med å bruke dette verktøyet når det gjelder formulering av mål, vet jeg at en viktig ting er at målet skal være positivt formulert. Dermed vil jeg forsøke å finne en mer positiv formulering enn at «jeg ønsker å gå ned i vekt». En alternativ formulering kan være «jeg ønsker en fastere og lettere kropp».

S pesifikt. Hva vil det si for meg å få en fastere og lettere kropp? Er det antall kilo, fettprosent, størrelse på klær, hvordan kroppen kjennes? Jo tydeligere du kan spesifisere målet ditt og hva det faktisk innebærer, jo større er sjansen for å lykkes.

M ålbart. Hvordan kan du måle eller se at resultatet ditt er nådd? Er det ved å gå på vekten, er det et spesielt antrekk du ønsker at skal passe, kondisjonstesting?

A ttraktivt. Hvor viktig/attaraktivt er det for meg å nå dette målet? Hvor lyst har jeg egentlig til å få en fastere og sunnere kropp? Hvor viktig er dette for MEG? Er jeg faktisk interessert i å gjøre det som kreves for å få dette til?

R ealistisk. Hvor realistisk er det for meg å skulle nå dette målet? Bør jeg justere målet mitt slik at det faktisk lar seg oppnå? ER jeg villig til å legge ned innsatsen som skal til for å nå målet mitt?

T idsbestemt. Hvor lang tid skal jeg bruke på å nå målet mitt? Når vil jeg vite om målet er nådd?

Ø kologisk. Er dette praktisk gjennomførbart i tråd med omgivelser som for eksempel jobb, familie etc? Vil jeg kunne klare å legge inn eventuell trening, justere kosten etc. slik at dette faktisk lar seg gjennomføre?

F ormulert positivt. Et mål bør være formulert positivt. For eksempel vil dette si at målet formuleres som noe du får isteden for noe du mister. Så mitt mål om «å gå ned i vekt» er ingen bra formulering. Derfor har jeg brukt en alternativ formulering i eksempelet ovenfor og som for meg innebærer det samme.

Når man har gått gjennom formuleringen av målet, er neste steg å se på hva som i praksis skal til for å oppnå ønsket resultat. Her vil du som personlig trener eller annen støttespiller kunne bidra til å legge opp tiltak og steg på veien sammen med den enkelte for å nå målet.

Jo nøyere man har gått igjennom ønsket resultat, jo større er sjansene for å lykkes.

 

Lykke til.

 

 

Publisert: 20.07.2016 KL. 12:31
Av:
Katrine Torskog
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.