Ikke bruk badevekten for å måle fremgang
5 min

Ikke bruk badevekten for å måle fremgang

Det finnes bedre målemetoder enn badevekten.
Publisert: 25.10.2013

IKKE BRUK BADEVEKTEN FOR Å MÅLE FREMGANG

Hvorfor ikke badevekten?

I min jobb som ernæringsfysiolog, så opplever jeg stadig vekk å få klienter som kommer og sier de ønsker å å gå ned 10-15 kg. Veldig ofte er dette fordi de veier 15 kg mer enn hva man bør veie ifølge deres BMI. Jeg har tidligere skrevet en artikkel om BMI og hvorfor jeg synes det er helt ubrukelig å bruke i mange sammenhenger.

For det første ble aldri BMI designet for å brukes på individnivå. Formålet med BMI var å finne en rask og enkel metode for å definere overvekt blant den generelle befolkningen. Det ble spesifisert at det hverken kunne eller burde brukes som et mål på å identifisere fedmegraden hos individuelle personer.

Det tar heller ikke hensyn til kroppsammensetning, alder, kjønn, samtidig som det skaper unødvendig mye fokus på kroppsvekt.

Jeg bruker derfor ofte en del tid på å forklare hvorfor tallet som står på badevekten ikke bør være den avgjørende faktoren på om du har fremgang eller ikke og at kroppsammensetningen er mye viktigere.

Et eksempel for å illustere dette. Si du veier 80 kg. Det er lørdag og du skal ut med venner for å spise en god middag. Inntaket ditt av karbohydrater og salt er betydelig høyere denne dagen enn hva det pleier å være og neste dag når du går på vekten, så viser vekten 83 kg. Mest sannsynlig er store deler av det kun væskeretensjon, men klienten opplever det som demotiverende og et skritt tilbake når vekten har gått opp.

Mange glemmer også at det er fullt mulig for en utrent å bygge muskelmasse og gå ned i fettprosent i starten og dette kan bidra til at kroppsammensetningen blir bedre, men ikke nødvendigvis at det utgjør en endring på kroppsvekten. Går du opp 1 kg muskelmasse og ned 1 kg fettmasse, så vil ikke det vises på badevekten, men du vil alikvel ha fått en bedre kroppsammensetning og fremgang.

Speil

Bruk speilet for å se om du har fremgang. Ser du en forskjell i speilet, samtidig som klærne dine føles mer romslige, så kan dette være en god indikator på at ting går i riktig retning. Dette har mye større betydning enn hva et tall viser på en vekt.

Målebånd

Ta mål på sentrale steder på kroppen din. Mål mage, lår, hofte, bryst, armer m.m. Her kan du jevnlig se om du mister centimeter og hvor på kroppen du mister dette. Målebånd er undervurdert og burde brukes oftere for å måle fremgang.

Fettkaliper

Min favoritt for å måle fremgang blant mine klienter er å bruke en fettkaliåer.  En fettkaliåer kan gi en god indikator på om du har fremgang eller ikke. Det tar hensyn til alder, kjønn og det gir deg også svar på kroppsammensetningen din.

Et annet eksempel som jeg ofte støter på. En klient kommer og veier 100 kg. Vi måler fett prosenten og det viser seg at fettprosent er på 20 %. Dette betyr at ca 20 kg av kroppsvekten er fettmasse og 80 kg er fettfrimasse (LBM).

Klienten har aldri trent før og får derfor innføring i et enkelt treningsprogram med kombinasjon av styrketrening og intervalltrening, samt veiledning iforhold til måltidsammensetning og forslag til et sunt og fornuftig kosthold for vedkommende.

4 uker senere kommer klienten tilbake og virker demotivert fordi  vekten kun har gått ned 1 kg.

Klienter sier at klærne føles løsere, men er frustert og skjønner ikke hvorfor vekten ikke har gått ned i vekt. Vi foretar en ny måling og fettprosenten viser seg å være 18 %.

Vedkommende har derfor nå en fettfrimasse på 81 kg og en fettmasse på 18 kg. Dette er en reduksjon på 2 kg fettmasse på 4 uker (-0,5 kg i uken) samt at klienten har økt 1 kg i fettfrimasse.

Kroppsammensetningen har med andre ord endret seg til det bedre, uten at det har gitt det helt store utslaget på kroppsvekten.

Bruk derfor fettprosent som et mål på fremgang. Få gjerne en person som har gjort dette en del  ganger til å utføre det på deg, da det kreves litt trening for å beherske teknikken riktig.

Det er også viktig at samme person måler deg fra gang til gang for å minimere risikoen for feilmålinger.

Fettkaliper får du kjøpt på en rekke nettbutikker i Norge og du finner en meget god kalkulator på http://www.linear-software.com/online.html med bilder og videoer om hvordan det skal måles korrekt.

 

Publisert: 25.10.2013 KL. 11:19
Kategori: Tips og Kuriosa
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.