Honning vs sukker
4 min

Honning vs sukker

Sukker eller honning. Er det likt eller finnes det noen froskjelelr å ta hensyn til?
Publisert: 02.05.2016
Av:
Silje Bjørnstad

Honning versus sukker

At det hvite sukkeret, også kjent som sukrose eller bordsukker, ikke er det sunneste man kan spise er noe som de fleste er klar over. Men hva med honning – er dette er bedre alternativ?

«Naturlig sukker»
Når man i dagligtalen prater og leser om sukker så er det som regel det hvite bordsukkeret/husholdningssukkeret det er snakk om. Det finnes mange påstander om ulike sukkervarianter og de siste årene har det kommet mange søte alternativer på markedet å velge mellom. Produkter som kokossukker og honning blir gjerne omtalt som et mer naturlig sukkeralternativ, men husk at også hvitt sukker faktisk kommer fra naturen og utvinnes fra sukkerrør eller sukkerbete.

«Sunnere?»
Noen av disse «naturlige sukkeralternativene» har eksplodert i popularitet ved at det gjerne markedsføres som et sunnere og mer næringsrikt alternativ enn tradisjonelt hvitt sukker. Men næringsinnholdet per 100 gram forteller ikke nødvendigvis alt om hvor sunn en matvare er. Sunnhet handler om mer enn bare næringsinnholdet per 100 gram i én matvare. Viktige faktorer som spiller inn er mengde og hyppighet av inntak. Ja, honning har noe høyere innhold av ulike vitaminer og mineraler enn hvitt sukker, men i praksis så er det snakk om at man bruker så små mengder av sukker og honning at det vil ha liten ernæringsmessig forskjell når det gjelder næringsstoffer. De fleste spiser jo også honning og/eller sukker for at det skal smake søtt, ikke for å få i seg næring. Derimot så kan det være en fordel at honning er søtere enn tradisjonelt sukker, slik at man kan bruke en mindre mengde honning for å oppnå samme søtsmak enn om man bruker vanlig sukker. Men igjen så handler dette om smak og behag og der er heller ikke alle som liker smaken av honning.

Hva med glykemisk indeks?
Mange mener at honning er et bedre valg enn sukker fordi det har en lavere glykemisk indeks (glykemisk indeks er et tallsystem som sier noe om hvordan blodsukkeret stiger når det spiser en matvare som inneholder karbohydrater). Men selv om GI-tabellen kan virke som et godt verktøy i teorien, så vil det være vanskelig å bruke i praksis da man ofte spiser en matvare sammen med andre matvarer slik at det er det totale måltidet som vil ha størst effekt på blodsukkeret.

Sunt for helsa?
Honning har i mange tusen år blitt sett på som en viktig ingrediens i medisin med «helbredende» effekt. Enkelte mener den har sårhelende og antiseptiske egenskaper og mange bruker honning når de er forkjølet. Men adjunkt Preben Vestergaard Hansen, som underviser ernæringsstudenter på Det Sundhedsfaglige Fakultet på Metropol, mener honning, samt flere planter og urter, har blitt tillagt overnaturlige krefter.
- Noe av dette henger nok fortsatt igjen, men selve honningen i teen hjelper ikke mot sykdom, uttalte Vestgaard Hansen tidligere i år i et intervju med den danske avisen Politiken.dk. Det er også en kjent sak at mange vitaminer blir ødelagt under oppvarming, slik at det kan diskuteres om honning mister flere næringsstoffer når denne ingrediensen blir utsatt for varmebehandling.

Oppsummering
De fleste er enige om at å spise mindre sukker er bra for helsa, men å erstatte hvitt sukker med honning er altså ikke nødvendigvis så mye mer helsefremmende. Honning blir på lik linje som andre sukkerarter, for eksempel sukrose,  listet opp som en kilde til tilsatt sukker hvis det er blitt tilsatt en mat- eller drikkevare i løpet av produktsjonen. Et enkelt tips er å rett og slett velge det sukkeralternativet du synes smaker best når du selv søter maten. Til syvende å sist så handler det om mengde og hvor ofte man bruker et produkt fremfor å kun tolke næringsinnholdet per 100 gram.

Kilder:

http://politiken.dk/forbrugogliv/forbrug/tjekmad/ECE3139050/forsker-honning-er-lige-saa-usundt-som-hvidt-sukker/

https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/mindre-sukker-til-hverdags

 

Publisert: 02.05.2016 KL. 05:32
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Siste Artikkel
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.