Folat er et B-vitamin som er sentral i normal celledeling; det betegnes også som folacin, folinsyre eller folsyre. De første tre ukene av svangerskapet er en meget kritisk fase hvor det skjer en rask celledeling for dannelse av fosterets ryggmarg og hjerne. Uten tilstrekkelig folat, vil det kunne skje alvorlige misdannelser som medfører store handicap hos fosteret, eventuelt dødfødlser. Tilstanden betegnes neuralrørsdefekt og klassifiseres i flere undergrupper.
I Norge er forekomsten 60-70 pr år, og man forventer at antalle kunne vært halvert dersom kvinner tar folattilskudd som anbefalt. Resultater fra den Norske Mor og Barn undersøkelsen 2002-2003 viste at bare 10% av gravide kvinner brukte folattilskudd regelmessig som anbefalt. Myndighetene anbefaler alle kvinner som planlegger å bli gravid å ta folattilskudd.
400 mikrogram folat pr dag minst en måned før unnfangelse til minst 2-3 mnd ut i svangerskapet.
400 mikrogram folat pr dag |
Folat finnes naturlig i mat som: dypgrønne bladgrønnsaker som spinat og brokkoli, men også sitrusfrukter, bønner og grove kornarter. Den kjemiske formen for folat som finnes i tilskudd er noe lettere tilgjengelig for kroppen, og mengden som inntas via mat kan ofte være for lav pga generelt lavt energiinntak og lavt inntak av aktuelle matvarer.
Folat har lenge vært forbundet med et næringsstoff som gir redusert kreftrisiko i en rekke organer, men dette synet er i ferd med å snu seg. Flere studier viser at folat gjennom kosttilskudd kan øke risiko for kreft i bla tykktarm. Det er viktig å merke seg at studier som finner slik sammenheng har blitt gjort på eldre (over 60 år) med hjertesykdom, og således ikke kan direkte overføres til friske, unge mennesker. Det er viktig å merke seg at man fortsatt har godt dokumentert effekt av folat for forebygging av ryggmargsbrokk, og derfor står fast ved anbefalingen for graviditet. Men i dag fråråder man andre som tar b-vitamin tilskudd for andre helseårsaker, for "sikkerhetsskyld" og for påståtte estetiske effekter på hud og hår å fortsette slik suplementering. Les mer hos Tv2 Nyhetene anno november 2009.