Ifølge Levekårsundersøkelsen som nylig er oppdatert og publisert på Statistisk sentralbyrå (SSB) så trener fire av fem nordmenn minst én gang i uka. Andelen som melder at de trener ukentlig har vært relativt likt siden 2013, men man ser at stadig flere nå har mer fokus på å trene styrke. Tallene viser at 46 prosent av de som har deltatt i undersøkelsen sier de har trent styrke i løpet av det siste året. I 2016 var dette tallet 40 prosent og i 2001 var det kun 18 prosent som sa de hadde utført styrketrening.
Fokus på fordelene
Selv om det tilsynelatende er stadig flere som får øynene opp for styrketrening, så er det fortsatt mange som dropper denne type trening. Med andre ord er det et stort behov for kvalifiserte instruktører og personlige trenere som kan motivere og veilede når det gjelder å trene styrke! Det er viktig å informere om fordelene av muskelstyrkende aktivitet samt å kunne tilrettelegge for hver enkelt. Vær tydelig på at styrketrening bidrar til å styrke skjelettet og bygger muskler, noe som gir mindre risiko for skader og sykdom. Videre vil styrketrening bidra til overskudd, bedre selvtillit og økt mestringsfølelse. Studier tyder også på at styrketrening styrker den mentale helsen og gir lavere risiko for angst og depresjon. I tillegg er det mange som blir motivert av å se at kroppen blir strammere og at man minsker fettprosenten, men øker muskelmassen.
Mange muligheter
Styrketrening kan utføres på flere måter: frivekter, i apparater, og med egen kroppsvekt. Hva som vil anses som “best” treningsmetode vil være individuelt med tanke på utgangspunkt, mål og også hva man trives best med. Derfor er det helt nødvendig å finne ut av hva den enkelte PT-kunden synes er mest motiverende - slik at det kan skape kontinuitet og gode treningsvaner. Presiser at det ikke finnes noe feil eller rett svar på hva som er “best”, og uansett så vil alt være bedre enn ingenting. Vær tydelig på at de ulike metodene alle har sine fordeler og utfordringer. Mange er usikre på hvor man skal starte og ikke minst hva som er riktig teknikk på ulike øvelser. For nybegynnere kan det derfor være smart å starte med styrketrening i maskiner for å kjenne hvordan musklene jobber og for å bli bedre kjent med bevegelsesbanen man utfører. Her er det lav risiko for å gjøre store tekniske feil, noe som også minsker skaderisiko. I tillegg er apparatet “klart til å brukes” slik at du sparer tid på å rigge frem utstyr eller å rydde vekk vekter når man er ferdig.
Tilby timer med PT duo og PT small groups
Med frivekter og kroppsvektøvelser er man ikke like avhengig av å være på et treningsstudio som når man trener i maskiner. Her får du aktivert mer av støtte- og stabiliseringsmuskulatur samtidig som du også får trent balanse og koordinasjon. En av fordelene med frivekter er at man nettopp aktiverer flere muskelgrupper som må jobbe sammen for å kunne utøve bevegelsen. Med frivekter kan det også være lettere å tilpasse øvelser for ulike idretter og de bevegelsene utøveren ønsker å bli bedre i. En annen positiv side med frivekter og kroppsvektøvelser er at det gjør det lettere å trene sammen med andre - noe som kan være en viktig motivasjonsfaktor for mange. Som personlig trener kan du derfor tilby duo-timer eller PT i små grupper. Fordelene for kundene er at de betaler mindre per time, de får trene sammen med andre og noen vil også føle det er tryggere å trene sammen med noen. Har man en avtale med en PT og en eller flere andre kan dette senke terskelen for å faktisk komme seg på trening.
Kilde: https://www.ssb.no/kultur-og-fritid/statistikker/fritid