Finn treningsmotivasjonen i høstmørket
5 min

Finn treningsmotivasjonen i høstmørket

Publisert: 05.10.2015
Av:
Silje Bjørnstad

Finn igjen treningsmotivasjon i mørketiden

Disse seks punktene kan hjelpe deg.

Så var plutselig høsten her og vi har allerede begynt å merke at dagene er blitt mørkere samtidig som at temperaturen har blitt kaldere. Da er ofte mange som opplever at det er mer fristende å bli hjemme i sofaen i stedet for å ta turen ned til treningssenteret eller gjøre aktiviteter utendørs.

Kort fortalt så har du mistet motivasjonen og treningslysten, samtidig som det kjennes ut som at kroppen er mer sliten og trøtt. At du føler deg slappere er ikke nødvendigvis bare noe du innbiller deg. Dette kan faktisk være helt reelt fordi når dagene blir mørkere og kroppen får mindre dagslys, så gjør dette noe med energinivået. Kroppen får mindre vitamin D gjennom sollyset, kroppens produksjon av søvnhormonet melatonin kommer i ubalanse og døgnrytmen blir forskjøvet. Resultatet kan bli at man får økt søvnbehov, endring i matvaner, redusert energinivå og også en slags indre uro. Dette igjen kan føre til en ond sirkel fordi samtidig som man sluntrer unna de gode vanene så kan også den negative selvpraten ta større plass. Vi får dårlig samvittighet og innfrir ikke de forventningene vi har til oss selv.

Så hvordan kommer man i gang igjen med de gode treningsvanene?

1) Mental trening
En sterk kropp krever et sterkt hode og når alt føles håpløst ut så må man begynne å jobbe med topplokket. Det er nå du trenger å utfordre deg selv og det er nødvendig å ta et skritt ut av komfortsonen for så igjen å oppleve mestringsfølelse. Oppsøk bøker og artikler som handler om mental trening og nettopp det å lære seg at hodet må samarbeide med kroppen for å komme i mål.

2) Lag deg mål
Hva er det du ønsker med treningen? Hva slags delmål og hovedmål vil få deg til å komme over den berømte dørstokkmila når den føles ekstra lang? Her er det viktig å være realistisk samtidig som du ikke gaper over for mye på en gang. Skriv ned hva du ønsker å oppnå og hvorfor, og gi deg selv en tidsfrist slik at du legger litt press på deg selv. Det måler du ønsker å fullføre må være noe som trigger deg slik at du prioriterer riktig og holder fokus på rett sted.

3) Motivasjon
Finn motivasjon som kan hjelpe deg til å nå nettopp de målene du har satt deg. Både indre og ytre motivasjonsfaktorer skal gi deg ekstra påfyll og inspirasjon. Tenk på endorfinrusen du får etter en treningsøkt og husk at du er ett hakk nærmere målene dine for hver økt. Ytre faktorer kan være så mangt. For noen kan det for eksempel være en treningsvenn eller personlig trener som skal til for å få deg til å gjennomføre det du har på treningsplanen. For andre blir treningslysten vekket av et nytt treningsprogram, nytt treningstøy eller nytt treningsutsyr. Det er også noen som blir motivert av sitater og bilder. Finn din motivasjon og bruk det.

4) Tenk på alle fordelene
Én ting er at du kan oppleve endorfinrus og mestringsfølelse når du trener, men det finnes flere helsemessige fordeler ved å være i fysisk aktivitet. Du styrker immunforsvaret, du reduserer spenninger og stress i kroppen, du forebygger diabetes type 2 og overvekt samt at du blir sterkere både fysisk og mentalt.

5) Ha en plan
Bestem deg på forhånd hvordan den kommende treningsuka skal bli og ha i tillegg en reserveplan hvis en økt eller to ikke skulle gå som planlagt. Prioriter uka og tiden slik at du vet du får tid til egenpleie og aktiviter som gir deg energipåfyll.

6) Nyt at det har blitt høst
Selv om det er blitt kjøligere og mørkere kvelder så er det likevel mange som vil sette pris på en treningsøkt ute. Sett pris på de vakre høstfargene i den norske naturen og kombiner for eksempel leketiden med barna ute i høstlufta. Hvis du ikke fristes til å gå ut så benytt muligheten til å bli bedre på hjemmetrening. Det finnes uendelige muligheter for effektive øvelser hjemme i din egen stue.

 

 

 

 

 

 

Publisert: 05.10.2015 KL. 11:57
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Tips og Kuriosa
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.