Effekten av preferert vs ikke prefert musikk på trening
Målet med dette studiet(1) var å undersøke effekten av foretrukket og ikke-foretrukket musikk på syklister der lengden av økten, hjertefrekvensen og en vurdering av opplevd anstrengelse under sykkeltrening med høy intensitet ble målt. Femten deltakere utførte fem testøkter. I to økter syklet de med en bestemt motstand for å finne deres kritiske punkt i forhold til intensiteten. Deretter utførte de forsøket på følgende måte: Tre økter med en gitt tøff intensitet ble utført. En med foretrukket musikk, en med ikke-foretrukket musikk og en uten musikk.
Resultater: Hjertefrekvensen var lik i alle tre grupper, mens følelsen av hvor krevende økten var viste at gruppen som fikk ikke-foretrukket musikk hadde det verst. Gjennomføringen og resultatet under foretrukket musikk var bedre enn under ikke-foretrukket musikk. Resultatet viste at å høre på musikk man liker og som gir energi kan føre til bedre prestasjon, mens å høre på musikk man ikke liker gjør at økten føles tyngre enn normalt.
Må du ha bra musikk for å prestere?
Om du er helt avhengig av å ha riktig musikk og/eller høy nok musikk for å prestere på trening kan det være greit å vende deg lav nettopp det. Å bli ekstra gira og være i en atmosfære der musikken er høy på trening er kult og motiverende i mange tilfeller, men ikke la deg selv miste helt evnen til å pushe grenser dersom du ikke har tilgang på det. Dette gjelder både kondisjonstrening og styrketrening.
Referanse
(1) "Effects of preferred and nonpreferred music on continuous cycling exercise performance." from Percept Mot Skills. 2010 Feb;110(1):257-64.