3 min

Dette er E stoffer!

E-stoffer er diskutert opp og ned i mente. Sije Bjørnstad forklarer deg hva dette er.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Mange ulike oppgaver

E-stoffer er det samme som tilsetningsstoffer og bokstaven E står for EU-godkjente stoffer. Det er mange meninger om tilsetningsstoffer og mange forbinder dette automatisk med noe negativt. Alle tilsetningsstoffer som brukes i mat må være godkjent av norske myndigheter og det er satt grenser for hvor store mengder av et tilsetningsstoff det er tillatt å bruke i et produkt. Alle stoffene er vurdert ut fra at bruken ikke skal gi helserisiko, skjule dårlig kvalitet eller villede forbrukeren. Tilsetningsstoffene er blant annet fargestoffer, konserveringsmidler, surhetsregulerende midler, fortykningsmidler, smaksforterkere, enzymer og søtstoffer. Dette er altså stoffer som blir tilsatt maten for å for eksempel forlenge holdbarhet, gir smak og konsistens, og sikrer næringsinntak. Søtningsstoffer er også et tilsetningsstoff, og som for eksempel brukes som erstatning til sukker.
«Ikke naturlig»

De siste årene har det for mange blitt en trend å spise «naturlig mat». Mange mener E-stoffer er negativt fordi dette ikke er noe som «finnes naturlig i råvaren», men å si at E-stoffer ikke er naturlig er ingen grunn i seg selv for å frykte tilsetninsstoffer. For faktisk så blir mange tilsetningsstoffer laget av naturlige råvarer. «E160a» det samme som betakaroten, et fargestoff som blant annet finnes i gulrøtter.  «E160d» tilsvarer lykopen, en antioksidant som blant annet finnes i tomater. «E300 Askorbinsyre» er det samme som vitamin C og vanlige kilder til E-stoffet «fosfatidylcholin» er eggeplommer og soyabønner.

Farlig?

Grunnen til at mange er skeptiske og frykter disse E-stoffene er kanskje fordi det er ukjent og har lange kjemisk-lignende navn.  Det er liten helserisiko forbundet med den bruken av tilsetningsstoffer som er tillatt i Norge, men noen av dem kan gi allergilignende symptomer eller ubehag hos enkelte spesielt følsomme personer. Enkelte tilsetningsstoffer har vært mistenkt for å gi økt kreftfare, og disse har vært gjenstand for spesielt omfattende undersøkelser. Det gjelder for eksempel stoffene nitrat og nitritt som brukes som konserveringsmidler i kjøtt. Nitrat og nitritt er ikke i seg selv kreftfremkallende, men de kan føre til at det dannes små mengder nitrosaminer. Dyreforsøk har vist at nitrosaminer i store mengder kan være kreftfremkallende. De mengder nitrat og nitritt som brukes i matproduksjon i Norge i dag ansees for å være ufarlig for mennesker.

Verre med mikroorganismer

Det er ikke mulig å gi et entydig svar på om tilsetningsstoffer er nødvendige eller ikke. Dette svaret vil nok variere avhenger av hvem du spør. Matvarefabrikantene mener det er nødvendig å bruke tilsetningsstoffer for å lage produkter som har den smak, konsistens, holdbarhet og pris forbrukerne forventer. Som forbruker har du en selvsagt rett til å stille spørsmål ved hvilke tilsetningsstoffer som brukes og hvorfor dette gjøres, men vær klar over at det er større grunn til være skeptisk til mikroorganismer som kan utvikle seg til farlige bakterier eller muggsopp, enn å frykte E-stoffer. Slike mikroorganismer kan føre til at man blir syk av matforgiftning eller matinfeksjon fordi maten ikke blir tatt vare på med tanke på temperatur, utsatt for lys og/eller varme, holdbarhet og så videre. Tenk heller derfor mer over hvordan du selv bearbeider maten, hvordan du oppbevarer den, tilbereder den og lignende fremfor å gå rundt der man er redd for all mat som inneholder E-stoffer.

 

 

 

 

 

 

Publisert: 18.08.2015 KL. 02:20
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.