4 min

Dette bør du vite om trenddietter

Silje Bjørnstad forteller deg det du bør vite om trenddietter.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Du har sikkert hørt ordet «trenddiett» flere ganger. Kanskje tenker du på 5:2-dietten, Atkins-dietten eller Blodtypedietten, og det finnes flere fellestrekk for slike type trenddietter. For det første så er det en grunn for at det kalles for trenddietter. En trend betyr rett og slett «det som er på moten», og en trenddiett kan kort forklares å være en diett som er populær en viss tid. En trenddiett er en ny diett som blir presentert for å for eksempel hjelpe deg raskt ned i vekt, gjøre deg supersunn på kort tid og/eller ha flere helsemessige fordeler enn «alle» andre type dietter og kosthold. Ofte får disse trenddiettene store oppslag i mediene og kostrådene som gis er avvikende fra Helsedirektoratets kostråd. Et annet fellestrekk for trenddietter er at de ofte baserer seg på erfaringer fra enkeltpersoner og derfor har liten støtte fra fagfolk eller har bevis fra vitenskaplig dokumentasjon. Til tross for dette så er det populært med trenddietter og mange tjener gode penger på å presentere «noe nytt og revolusjonerende». Man skaper interesse og vekker oppmerksomheten til mange som har lyst til å prøve noe nytt. Man får et håp og en følelse av at disse kostendringene og «alle de hemmelige triksene» i den bestemte trenddietten vil gi bedre kropp og helse, mer overskudd og energi, mindre søtsug og så videre. Opplevelse og erfaringer av at det man har forsøkt tidligere ikke har fungert, gjør at man er på jakt etter noe nytt.

Kosthold er individuelt

Trenddietter kan ha flere fine kostråd og positive effekter, men dessverre er det ingen hemmelighet at det å tjene penger ofte har høyere prioritering enn det å faktisk komme med reelle råd som fungerer og som folk kan leve med. I tillegg kan alle avisoverskrifter, ukeblader og trenddiettbøker bidra til at man lager seg en lang liste av «nei-mat» som gjør at kostholdet til slutt blir så begrenset at det kan gå utover både matgleden og det å ha et sunt forhold til mat og ernæring. I tillegg er det mange som opplever at det kan være vanskelig og krevende å følge en slik trenddiett over tid, og dette kan igjen føre til en følelse av å være mislykket fordi man ikke gjør alt etter boken. Da er det viktig å huske på at kosthold er noe som individuelt og det som fungerer bra for noen, er ikke nødvendigvis det som fungerer like godt for deg. Vi har alle ulike kropper, ernæringsbehov og preferanser.

Ikke nødvendigvis bare negativt

Det er fint å være åpen til nye erfaringer, meninger, innspill og teorier når det gjelder mat og ernæring, men typiske kjennetegn for en trenddiett er at den lover for mye og dokumenterer for lite. Likevel kan det også være positive sider ved denne enorme oppmerksomheten rundt trenddietter. Mange av rådene setter fokus på å spise mer hjemmelaget og næringsrik mat, som for eksempel å spise mer grønnsaker og å velge rene kjøtt- og fiskeprodukter. Dette i seg selv kan være fin hjelp og en god motivasjon til å få et mer næringsrikt kosthold som igjen kan bidra til at man føler seg bedre, både psykisk og fysisk. Mange som kaster seg på trenddietter har et ønske og en tro om at kostendringer for eksempel vil føre til mer overskudd, mindre søtsug, strammere kropp, et mer stabilt blodsukker, jevnere humør og generelt et bedre liv og bedre hverdag. Mange dietter kan helt sikkert være med til å bidra til mange av disse tingene, men det er ikke nødvendigvis dietten i seg selv som er magisk. Mange blir kanskje automatisk mer bevisste på hva som er sunt og hva som er mindre sunt, og velger mer næringsrike og bedre valg. Dette kan bidra til at man selv lærer og forstår mer om mat og hva den inneholder, samtidig som disse kostendringene kan bidra til en bedre livsstil og helse.

Publisert: 14.07.2015 KL. 11:01
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.