«Renser kroppen»
Som ernæringsrådgiver får jeg ofte spørsmål om trenddietter og mirakelkurer, og om dette har noe for seg. I slike sammenhenger hender det ofte at ordet «detox» blir nevnt. De fleste av oss har hørt om «detox» i forbindelse med kropp og/eller ernæring. Ofte markedføres «mirakelprodukter» og «superkurer» med lovnader om en renere og sunnere kropp. For eksempel presenteres grønne juicer, detoxsmoothies og renselsesdietter med det felles mål om å rense kroppen for giftige stoffer, detox betyr jo faktisk avgiftning. Men er det nødvendig?
Forskning viser ingen effekt
Til tross for at det finnes utallige forskjellige typer detox-produkter, dietter og oppskrifter, så får ikke disse «detox-behandlingene» støtte av forskningen. Detox er altså ikke en evidensbasert behandlingsmetode og blir derfor omtalt som alternativ medisin. At man trenger å gi kroppen «en boost» for å rense seg selv blir faktisk heller et dårlig argument da menneskeorganismen har egne systemer for å skille ut farlige stoffer. Hadde vi ikke hatt disse systemene så hadde vi enkelt og greit ikke klart å leve. Både fungerende nyrer, lever og lunger er organer som er med på å gi kroppen en «naturlig detox».
Fordeler?
Likevel kan det å prøve noe nytt være en god motivasjon for personer som ønsker en kickstart til et sunnere og bedre liv. Mange har tidligere opplevelser og erfaringer av at det man har forsøkt tidligere ikke har fungert, noe som gjør at man er på jakt etter noe nytt. En detoxkur kan for mange gi følelsen av at man føler seg bedre, har mer energi og at man har mer overskudd i hverdagen. For mange er det også positivt hvis en detoxkur gjør at man går ned i vekt (noe som hovedsakelig skyldes et lavere kaloriinntak enn det man forbruker i denne perioden og som egentlig har veldig lite med «hva slags detoxkur» man går på). Ofte så ser man at jo strengere kuren er, jo større er vekttapet, og dette kan for mange fungere som en kickstart på et vektreduksjonsprogram som varer i en lengre periode. Når man da begynner å gå ned i vekt så opplever man gjerne mestringsfølelse og at selvtilliten økes, noe som igjen er med på å gi positiv effekt på både humør og energi. Men et viktig spørsmål blir naturligvis da om det er selve «detox-kuren» i seg selv som gir disse effektene på grunn av den påståtte «rensende effekten», eller om det er summen av alle de små endringene man gjør som gir følelsen av avgiftning av kroppen. En typisk detox-diett eller et detox-produkt består nemlig av gjerne av næringsrike råvarer som for eksempel grønnsaker, nøtter, frukt, bær og urter. Disse råvarene vil ha positiv effekt på helsen din – detoxkur eller ei. Samtidig er det mange som kutter ned på alkoholinntaket, junk food og sukkerrike varer mens de begynner på en detox-kur og disse grepene i seg selv vil for mange gi følelsen av en «sunnere og renere kropp». I tillegg begynner man kanskje å drikke mer vann og å bevege seg mer fordi man føler at man har mer overskudd og energi. Men da er det kanskje ikke nødvendigvis detox-piller og grønne juicer alene som fortjener å bli omtalt som «det magiske produktet»? Og man skal selvfølgelig heller ikke undervurdere placeboeffekten: bare det å tenke at man føler seg sunnere og opplever mer overskudd kan føre til at man nettopp føler det på denne måten.
Dyrt og unødvendig
I likhet med trenddietter, så har også detoxkurer liten støtte fra fagfolk eller har bevis fra vitenskapelig dokumentasjon. Til tross for dette så er det populært med noe «nytt og revolusjonerende» og det er ingen hemmelighet at mange, både enkeltpersoner og større firmaer, tjener gode penger på å presentere slike mirakelkurer og produkter. Men er det for godt til å være sant, så er det ofte nettopp det. Som ernæringsrådgiver vil jeg heller anbefale «å rense» kropp og sinn med vanlig, næringsrik mat i kombinasjon med fysisk aktivitet og at man bruker vann som tørstedrikk. Det vil nok lommeboken din også sette pris på.
Kilder:
http://www.livescience.com/34845-detox-cleansing-facts-fallacies.html
http://www.natgeobloggen.no/2014/12/10/ekspertenes-dom-over-detox-lureri-fra-ende-til-annen/
http://forskning.no/mat-mat-og-helse-menneskekroppen/2008/02/rensekurer-virker-ikke