3 min

Derfor bør vi trene balanse


En god balanse er viktig, både på trening og ellers i hverdagen.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Hva er balanse?
Enkelt sagt så kan balanse defineres som likevekt. Mer konkret er balanse kapasitet til å opprettholde likevekten når bevegelsesforløpet eller situasjonen endres. Ifølge Olympiatoppen skiller man mellom statisk balanse og dynamisk balanse. Statisk balanse handler om kapasiteten til å holde tyngdepunktet i midten av støtteflaten. Slike øvelser har til hensikt å utvikle en stabil fot og skape linjer, og er en viktig forutsetning for å utvikle dynamisk balanse. Dynamisk balanse dreier seg om kapasiteten til å flytte tyngdepunktet i forhold til et spesifikt bevegelsesmønster i bevegelse.

Hvorfor er det viktig?
Selv om de fleste av oss kanskje ikke tenker over det så bruker vi balansen i så godt som alle bevegelser vi gjør. En god balanse har derfor en stor betydning i alle aktiviteter vi foretar oss, men det er nok mange som kunne hatt godt av å trene spesifikke balanseøvelser. Ifølge Norsk Helseinformatikk holder det å trene fem til ti minutters balansetrening to til tre dager i uken for å få en god effekt. Dette vil styrke kroppen din på sikt og kan for eksempel føre til bedre kroppskontroll, kroppsholdning og bedre koordinasjonsevne. I tillegg er balansetrening med på å redusere skaderisiko og fall. Denne type trening kan du legge inn som en del av ditt faste treningsprogram eller så kan du enkelt kombinere noen balanseøvelser med TV-titting på kveldene. Å trene balanse er også mye brukt i rehabiliteringstrening og i etterbehandlingen av ulike skader. Balansetrening kan bidra til at kroppen kommer raskere tilbake til sin normale funksjon etter en skade som for eksempel overtråkk. For eldre kan balansetrening bidra til forebygging av fall som igjen kan føre til økt livskvalitet og bedre helse.

Hvordan trene balanse?
Ulike balanseøvelser kan trenes hvor som helst og det er enkelt å justere vanskelighetsgraden på øvelsene. Det vil være lettere å stå på et flatt underlag sammenlignet med når man står på et underlag av skumgummi, en bosuball, balansebrett eller lignende. En av de enkleste balanseøvelsene er rett og slett å stå på ett bein. For større utfordring kan du stå på ett bein på et mer ujevnt underlag eller lukke øynene. Du kan også veksle mellom å hoppe opp og ned fra gulvet og en balansepute, å hoppe til siden eller å gå ned i en pistol squat. Å kaste en ball mot en vegg eller å holde en vekt foran seg mens man hopper sidelengs, forfra eller baklengs på ett bein seg stiller enda høyere krav til balansen. Å balansere gående, eller å hinke på ett bein, på benker, steinblokker, gjerder og lignende er også god balansetrening! Ulike ettbeinsøvelser er også med på å styrke balanse og stabilitet.

 

Kilder: Olympiatoppen, Norsk Helseinformatikk

 

Publisert: 15.11.2016 KL. 03:16
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.