4 min

Crossfit; et forsøk på å være litt objektiv...

Det er vel ingen treningsmetode de siste årene som har fått mer kjeft enn Crossfit. Og, for de som nå sitter klare: dette er ingen verken for eller i mot Crossfit, men et forsøk på å se forbi alle ting vi synes og på det objektive.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Er kritikken berettiget? Både ja og nei. Treningsmetoden Crossfit har ingen skyld. Den kan ikke tenke, formidle eller vise. Den er bare en metode som er fremsatt av ...nettopp det ....mennesker. Og som alltid der det er mennekser involvert kan feil oppstå. Crossfit tanken er grunnleggende meget god. De har faktisk klart å gjøre noe som ingen andre har klart før; å få trening til å bli underholdende.

Crossfit har klart å samle mange av de nødvendige elementene for fremgangrik trening i en pakke. La oss nevne:

- Fellesskap. Jenter går på toalettet sammen. Gutter ser på fotball sammen. Crossfit har klart å ivareta følelsen av fellesskap i sine treninger ved å samle de i såkalte WODs.

- Underholdning. Med tanke på at dette gjøres i "flokk" så er det naturlig en større underholdningsfaktor enn ved tradisjonell styrketrening. Heldigvis har industrien også sett dette og kommet med PT i grupper og Semi-Privat trening.

- Konkurranse. Ingen gutter eller menn behøver man vel å minne på at konkurranseinstinktet lever. Med Crossfit har man både konkurranse mot seg selv og mot andre. To fluer i en smell...

- Basic training. Crossfit har gjort mer for vektløfting, bruken av baseløft og kroppsvektstrening enn de fleste andre metoder. De fleste med kunnskap om trening vet at dette dekker de fleste behovene.

- Litt av alt. Med denne typen trening blir manfaktisk litt god på alt. For en person som ikke har en spesifikk målsetning så dekker Crossfit de fleste behovene.

Hvem kan vel diskutere på resultatene til Rich Frohning, verdene beste Crossfitutøver?

Nå til det negative....

- Instruksjon. For at de komplekse øvelsene i Crossfit kan utføres korrekt kreves det at en instruktør har kompetanse. Da mener jeg dessverre ikke en helgesamling. de krevende olympiske løftene og øvelsene som i blant inkluderes i treningen krever mane timer/uker/måneder/år med teknikk trening for å utføres optimalt og ririkofritt. Dessverre er ikke alle senter enig i dette. Resultatet er ofte at teknikken er alt annet enn god og skaper problemer over tid. Dette kan enkelt forandres ved å gi mennesker kurs/opplæring i det som skal gjennomføres, noe blant annet Crossfit bergen er meget dyktige på. Crossfit Bergen benytter seg bare av PT er med utdannelse for å sikre grunnkompetansen hos sine instruktører.

- Mennesker bak. Bak all instruksjon står det mennesker. For å instruere korrekt i øvelser kreves det at man selv har kunnskapen. Om man ikke overlater utlæringen av vanskelige løft til de som kan det kan resultatet iblant være skader.

- Skader og overbelastning. Når fokus alltid er på prestasjon er hver eneste treningsøkt en konkurranse. Alle med grunnleggende treningskunnskap vet at å variere treningen og i blant gjøre såkalte "de-load" uker/økter der belastningen reduseres eller fokuset ikke er på maksimal belastning er smart for langvarig fremgang. I tillegg er det jo slik at de fleste av oss fort blir opphengt i å prestere bedre enn sist med det resultat at teknikken blir lidende.

En artikkel som dette kan diskuteres i alle evighet, noe det også gjøres. Allikevel er nok de fleste innerst inne enige om:

- Alt er bedre enn ingenting

- Det er OK å være litt flink på alt, men da blir man ikke best på en ting

- Teknikk er viktig og med dårlig teknikk øker skaderisikoen

- Om alle instruktører kunne lære bort korrekt var risikoen mindre

- Å lære individer riktig teknikk bør være prioritert

- Trening skal være morsomt, uansett hva du gjør

...og til sist....

Det ser ut som Crossfit har kommet for å bli...

 

Publisert: 11.04.2013 KL. 07:47
Kategori: Trening

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
En ny forskningsrapport forsøkte å kartlegge restitusjonstid for ulike muskelgrupper. Forsøket ble delt inn i underkrop...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.