4 min

"Bro-science" innen trening

Juma Iraki ser på mer "bro-science", denne gangen innen trening.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

BROSCIENCE INNEN TRENING

Denne uken er det 5 myter innen trening som blir tatt opp.

Myte 1: ”Pump er det viktigste når du trener”

Arnold mente det var like tilfredstillende å få pump når han trente som det var å få orgasme når han hadde sex. Jeg er fullstendig enig med han.Problemet med pump er at mange tror det er en avgjørende faktor når det kommer til muskelvekst. Du hører blant annet om folk som drar på trening og ikke drar hjem før de har fått pump i muskulaturen. Jeg er sikker på at hvis du ”curler” en halv liter med litago flere ganger, så vil du på et tidspunkt oppleve at du får pump i bicepsen din, men vil denne halv literen være nok til å gi muskulaturen en stimuli som gjør at den vokser?

En av de viktigste faktorene ved hypertrofi (muskelvekst) er å utsette muskelen for en belastning den ikke er vandt til, så en viktigere faktor en ”pump” på trening er å ha progresjon i treningen og øke belastningen over tid.

 

Myte 2: ”Fett blir til muskler”

Har du noen gang hørt folk si de skal legge på seg fett først og gjøre det om til muskler? Eller at musklene har blitt til fett fordi vedkommende har sluttet å trene?

Sannheten er at vi snakker om to helt forskjellige celler som ikke kan konverteres til hverandre. En muskelcelle kan ikke bli til en fettcelle og en fettcelle kan ikke bli til en muskelcelle.

Det som i realiteten skjer når man slutter å trene er at muskelen krymper og ser mindre ut.

Samtidig hvis vedkommende opprettholder det samme kaloriinntaket som da han/hun trente og kaloriforbruket naturlig nok blir redusert ved å slutte å trene, så vil man lettere være i et kalorioverskudd. Kalorioverskuddet vil da kunne føre til økt fettlagring og dermed føre til at vedkommende ser fetere ut.

 

Myte 3:  ”Tren preachercurl for å få bedre peak på bicepsen”

Man hører ofte om øvelser som skal bidra til at man får en større ”peak” på bicepsen hvis man kjører den og den øvelsen. Sannheten er muskelen kan primært gjøre to ting. Vokse i tversnitt eller krympe i tverrsnitt. Det er her genetikk kommer inn i bilde og utsende på muskulaturen og muskelfestet er genetisk bestemt.

Myte 4: ”Tren med lette vekter og mange repetisjoner for å bli markert”

En viktig faktor når man ønsker å bli markert og ”deffet” er å beholde mest mulig muskelmasse. Jo mer muskelmasse man beholder på kroppen jo mer markert vil man se ut når fettprosenten blir lav. En stor feil som veldig mange gjør er å bytte ut tunge baseøvelser med lettere vekter og isolasjonsøvelser når det er tid for å få vekk vinterpelsen og gjøre seg klar for strandformen. Big mistake i mine øyne. Du bør heller trene på samme måte som du gjorde for å bygge musklene dine og opprettholde styrken din når du skal bli markert.

Fokuset bør heller ligge på reduksjon av fettprosent, noe som du kan oppnå med et kosthold hvor du ligger i kaloriunderskudd.

Myte 5: ”Jeg trener ikke med vekter fordi jeg vil ikke bli for stor”

Dette utsagnet hører man ofte og mange ganger er det fra jenter som er redde for å bli som hun bodybuilder dama på treningssenteret med kaktus under armene og dypere stemme enn Barry White.

Sannheten er at det kreves veldig mye iform av kosthold, trening, restitusjon og TID for å  oppnå en muskuløs kropp. Det skjer ikke over natten for å si det sånn. Jenter er også generelt dårligere hormonelt disponert for å legge på seg muskler enn menn hvilket gjør at det kreves enda mer for de  å oppnå en svært muskuløs kropp.

 

Publisert: 24.11.2013 KL. 12:53
Kategori: Trening

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
En ny forskningsrapport forsøkte å kartlegge restitusjonstid for ulike muskelgrupper. Forsøket ble delt inn i underkrop...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.