Bør du varme opp?
3 min

Bør du varme opp?

Vi hører stadig om viktigheten av oppvarming. Å utføre en oppvarming ligger i ordet; å øke varmen i kroppen. Hvorfor er dette viktig?
Publisert: 03.01.2024

Før vi setter i gang med en aktivitet, hører vi stadig om viktigheten av oppvarming. Å utføre en oppvarming ligger i ordet; å øke varmen i kroppen. Det å sette av tid før hoveddelen i treningen til å øke kroppstemperaturen, ettersom en rekke reaksjoner i kroppen er temperaturavhengig. Dette vil skape en rekke positive reaksjoner, blant annet økt bevegelsesutslag, samt forberede oss til det vi skal gjøre senere. Oppvarming er også en prestasjonsfremmende faktor for treningsøkten.

GENERELL OG SPESIFIKK OPPVARMING

Vi skiller mellom generell og spesifikk oppvarming. Begge disse har en viktig rolle. Den generelle delen handler om å gjøre en eller flere enkle bevegelser for å bli varm. Dette kan for eksempel være å sitte 5-10 minutter på en sykkel, gradvis gå fra gange til løping på en tredemølle, eller ro 1000 meter med gradvis økende intensitet. Etter dette kjenner man at vi begynner å kanskje felle noen svettedråper, og kroppstemperaturen er på vei opp. Da går man videre til den spesifikke oppvarmingen. Her forbereder vi kroppen til den aktiviteten eller bevegelsene som skal gjennomføres videre. For eksempel så kan det være å kjøre noen oppvarmingssett før knebøy, eventuelt noe arbeid rundt stabilisering av skulder og skulderøvelser før benkpress. Det som kjennetegner den spesifikke delen er å være innom lignende bevegelsesmønstre. 

Ser vi på hvorfor oppvarming er viktig kan vi gå kort inn i nervesystemet, respirasjonssystemet, sirkulasjonssystemet og muskelsystemet og skjelettsystemet, hvor økt varme vil skape positive virkninger. Da er vi også innom det meste av systemene i kroppen som er nødvendige for bevegelse. 

NERVESYSTEMET

Nervesystemet har en rekke oppgaver, men en av dem er å få og gi informasjon. Nervesystemet gir informasjon gjennom å sende signaler via deres nervelednings-system fra ryggmargen og ut i kroppen. Ved økt kroppstemperatur sendes disse nervesignalene raskere, som betyr at vi kan motta signaler raskere.

RESPIRASJON OG SIRKULASJONSSYSTEMET

En av oppgavene til respirasjonssystemet (vårt pustesystem), er å puste inn oksygen og frakte det over til blodet fra lungene våre, før det videre transporteres til hjerte. Ved økt kroppstemperatur vil disse oksygenmolekylene “overføres” raskere og lettere til blodbanen vår. Når det gjelder sirkulasjonssystemet vil den økte kroppstemperaturen utvide blodårene våre. Dette resulterer i økt blodstrøm og bedre oksygentransport. 

MUSKEL- OG SKJELETTSYSTEMET

I muskelsystemet er det konstant nedbrytning av næringsstoffer for å frigjøre energi så vi kan skape bevegelse. Disse næringsstoffene blir nedbrutt av det vi kaller enzymer (arbeidere) vi har i kroppen vår. Disse arbeiderne jobber raskere ved økt kroppstemperatur. Dette resulterer i raskere nedbrytning som kan være fordelaktig når vi ønsker mye tilgjengelig energi under trening. I tillegg ved økt kroppstemperatur, reduseres viskositeten rundt ledd som bidrar til mindre leddstivhet og bedre bevegelighet. 

Vil du lære mer om dette? Bli personlig trener! Les mer og meld deg på her.

OPPSUMMERT

Summen av dette er en kropp som er klar til å utøve arbeid ved raskere signaler som kan gi bedre reaksjonsevne og muskelsammentrekninger. I tillegg til bedre oksygentransport og bedre leddutslag.

Publisert: 03.01.2024 KL. 12:00
Kategori: Trening
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

Skuldersmerter er en av de vanligste smertene i overkroppen, det er også normalt at det stråler ut i armen.
Mer spenst, mer eksplosivitet. Frivendinger er en del av løsningen...
Reverse hyper er en av de beste øvelsene for posterior chain og egner seg utmerket i de fleste treningsprogrammer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.