5 min

Bli god til å restituere

Slik tar du treningsfri uten å få dårlig samvittighet.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Å trene gir deg en sunnere kropp og bedre helse. Men god restitusjon er også viktig slik at kroppen får mulighet til å bygge seg opp og hente seg inn igjen mellom treningsøktene. Restitusjon handler rett og slett om det du gjør utenom treningen for å faktisk få best mulig utbytte av treningsøktene!

Hvil deg i bedre form
Enkelt forklart så bryter vi ned kroppen når vi trener og dersom man dropper hvilen, eller at restitusjonstiden blir for kort, vil du fortsette å ødelegge en allerede «ødelagt» kropp. Blir det for mye trening og for lite restitusjon vil progresjonen stoppe opp og formen blir dårligere i stedet for bedre. Det er ikke bare musklene i kroppen som trenger å hvile, men også hodet kan trenge å koble ut fra treningslogger og harde økter. Den mentale innstillingen kan nemlig ha stor betydning for hvordan restitusjonsperioden din blir. Hvis du føler deg svak eller slapp fordi du ikke er på trening så kan denne negative tankegangen føre til at både hode og kropp blir stresset og bekymret i stedet for å faktisk gjøre det du skal, nemlig å restituere.

Lytt til kroppen
Det er viktig å forstå at restitusjon handler om mer enn bare det å hvile. Andre viktige faktorer er søvn og å ha et sunt, variert kosthold. Det finnes ikke én fasit som gjelder for alle når det handler om matinntak og hvor mye hvile man trenger. Dette er helt ulikt med tanke på individ, total belastning i livet og ikke minst trening og søvnbehov. Restitusjonstiden du trenger avhenger også av følgende faktorer; hva du har trent, treningsmengde, hvordan form du er i og hvordan totalen av treningsuken eller treningsmåneden ser ut. Dette er dermed veldig individuelt. Ett av dine beste verktøy for å kunne svare på disse spørsmålene er å lytte til din egen kropp.

Kan bli for mye av det gode
Mange sliter dessverre med dårlig samvittighet når de tar fridager eller trener rolig slik at man nesten ikke blir svett. Det oppstår negative tanker i hodet som gjør at man heller begynner å trene på hviledagene og trener hardere når det skal rolig trening. Ett tips er å ha en plan for treningsukene der du skriver opp hvilke dager du skal trene og hvilke dager du skal sette av til restitusjon. Da er det større sjanse for at du unngår den følelsen av dårlig samvittighet av å ta det helt med ro fordi du vet at nå er kroppen satt på lading for å virkelig kjøre på neste gang du skal på trening eller konkurrere. Hvis du stadig pusher deg litt for langt over en lengre periode, så kan dette gå utover både treningsresultater og motivasjon. Stagnerer treningen så kan dette føre til at man blir sliten, slapp og lei. I verste fall kan det også gi deg til slitasje- og belastningsskader. Det er nemlig ikke nødvendigvis slik at «jo flere og lengre økter du trener, jo sterkere og bedre blir du». Noen ganger er det faktisk slik at «less is more» og husk at kvalitet er viktigere enn kvantitet.

Mange former for restitusjon
Videre er det viktig å understreke at restitusjon ikke nødvendigvis handler om å ligge rett ut på sofaen. Mange bruker for eksempel aktiv restitusjon som rett og slett er bevegelse med lav intensitet. Eksempler på slik type aktivitet kan være å øve på svømmeteknikk, gå lett på ski, gå en tur eller ta en veldig rolig løpetur. Restitusjon kan også være å gjøre en annen aktivitet enn man pleier eller å bruke en annen aktivitet som avspenning. Noen synes for eksempel å vaske huset funker for å «koble av tankene» og andre foretrekker å gjøre yogaøvelser eller å gå en tur i skogen.

 

Publisert: 02.08.2018 KL. 11:51
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Helse

Har du lest disse?

Hvordan påvirker inntaket av NSAID preparater helsen?
Muskel og skjelettlidelser er en av de største årsakene til uføretrygd.
Holder du deg i fysisk aktiv og i noenlunde fysisk form, er sjansen bedre for at du også holder deg mentalt frisk og unn...

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.