6 min

Bærekraftig mat- spis brød.

5 tips til hvordan du gjør brødspising miljøvennlig.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Nordmenn er et brødspisende folk og det er mange gode grunner til å inkludere grove brød- og kornvarer i kostholdet. Forskning viser at inntak av fullkornsprodukter blant annet reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer samt reduserer risiko for tykktarm- og endetarmskreft. Et høyt fiberinntak i kostholdet kan også bidra til en bedre og mer langvarig metthetsfølelse, noe som igjen kan være gunstig i forbindelse med vektnedgang eller for å holde en stabil vekt. I tillegg til å være en viktig fiberkilde er kornvarer også en viktig kilde til jern i det norske kostholdet. Dette mineralet er blant annet viktig for oksygenopptaket og jern spiller samtidig en viktig rolle i omdannelsen av karbohydrat, fett og proteiner til energi. Det er også en annen viktig fordel med å spise brød og kornvarer: det er noe av det mest bærekraftige du kan spise. Kornproduksjon setter små avtrykk på jordkloden sammenlignet med de andre store energikildene våre. Du er også miljøvennlig når du spiser brød og bruker opp det brødet du kjøper. 

 

Vil du lære mer om kosthold? Se mer om vår Kostholdsveileder her.

 

Her får du 5 tips til hvordan du kan unngå brødsvinn:


1) Skjær opp brødet og legg det i fryseren
De fleste butikker har i dag en egen brødskjæremaskin som skjærer opp brødet for deg. Det finnes også et bra utvalg av ferdig oppskjært brød. Dette gjør det enkelt å fryse ned brødskiver og dermed bare ta opp de skivene du skal spise. Du unngår at brødet blir fort tørt og dermed må kastes. Frosne brødskiver er også smart å bruke i matpakker. Det holder både brødet og pålegget friskere.

 

2) Tørt brød?
Har du noen tørre brødskiver eller skalker til overs kan du bruke dette til å lage krutonger, ostesmørbrød, bruchetta, brødpudding, arme riddere eller toast.

 

3) Lag brødmel
Hvis du ikke har lyst på et brødmåltid, men har noen tørre skiver som må brukes opp så kan du lage ditt brødmel som blir til strøkavring. Dette kan du bruke til for eksempel gratenger og panering av fiskepinner og snitzler. Da steker du først det tørre brødet i en stekepanne eller i stekeovn slik at skivene blir sprø. Deretter putter du brødterninger i en kjøkkenmaskin som knuser brødet til mel.

4) Få oversikt over hva du har i fryseren
Når du har brød i fryseren har dette en holdbarhet opptil 6 måneder. Sjekk derfor fryseren før du går på butikken og handler nye brød i butikken. Har du flere brød i fryseskapet så plasser de slik at du bruker opp det som har ligget der lengst først. 

 

5) Bruk sansene
Selv om brødet har passert “best før”-datoen, så er det mange produkter som fortsatt er spiselige. Bruk sansene dine til å avgjøre om brødet kan brukes til matlaging eller ei; se, lukt, føl og smak. Husk at selv om brødet er tørt så kan det fortsatt være spiselig. Har varen derimot passert datoen som er stemplet som “siste forbruksdag”, så skal dette ikke spises da varen kan bli helsefarlig. 

 

Kilder: Opplysningskontoret for brød og korn.
Whole grain consumption and risk of cardiovascular disease, cancer, and all cause and cause specific mortality: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies.  Dagfinn Aune, NaNa Keum, Edward Giovannucci, Lars T Fadnes, Paolo Boffetta, Darren C Greenwood, Serena Tonstad, Lars J Vatten, Elio Riboli, Teresa Norat



 

Publisert: 14.11.2019 KL. 05:56
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Ernæring

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Et studie som involverte 8 overvektige kvinner viste at de som inntok mat tre timer før trening hadde en merkbart høyere...
Etter en tid med slanking vil kroppen skru opp sitt behov for kalorier, noe som gjerne etterfølges av en økning i kalori...

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.