Antioksidantenes mørke bakside
2 min

Antioksidantenes mørke bakside

Publisert: 13.02.2014

En svensk studie publisert 29.januar i Science Translational Medicine viser at kosttilskudd med antioksidantene vitamin E og acetylcystein øker veksten av kreftceller ved lungekreft. Studien er utført på mus med lungekreft og på kreftceller fra mennesker in vitro (i en laboratorieskål). Tilførsel av normale doser av disse antioksidantene økte kreftvekst og reduserte overlevelsestiden.

 

Vi vet at antioksidanter reduserer mengden med såkalte reaktive oksygenforbindelser (ROS). ROS skader celler ved å ødelegge arvestoffet, proteiner og fett i cellene. ROS fører blant annet til økt aldring av celler. Samtidig stimulerer ROS til dannelse av et protein som kalles p53 inne i cellene. Dette er et protein som beskytter cellene og hindrer skade fra ROS. Samtidig er p53 et protein som reduserer celledeling i kreftceller. Ved å redusere mengden ROS med antioksidanter, reduseres også mengde p53 i kreftcellene. Dette øker celledelingen til kreftcellen.

 

Mekanismene inne i cellene er i balanse. Der er balanse mellom celledeling og celledød, mellom energiproduksjon og energiforbruk og mellom opptak og utskillelse. Tiltak som i utgangpunktet er gunstig for cellene, kan samtidig være skadelig i bestemte sammenhenger. Denne studien viser dette til fulle.

 

Studien viser negative effekter av antioksidanter tatt som tilskudd. Det er ikke undersøkt naturlige antioksidanter i mat. Det har i andre studier vært vanskelig å kunne vise positive effekter av antioksidanter tatt som kosttilskudd.

 

Denne studien viser at de som har lungekreft ikke skal ta antioksidanter som kosttilskudd. Den anbefaler også forsiktighet hos alle som har økt risiko for lungekreft, som røykere og pasienter med KOLS.

 

Antioksidanter er bra. Antioksidanter finnes i frukt, grønnsaker, vin, krydder og te. Disse er garantert naturlige antioksidanter.

 

Konklusjonen her er at kunnskap er en viktig kilde til kloke valg. Desto større kunnskap, desto klokere blir valgene.

 

Referanse:

 

http://stm.sciencemag.org/content/6/221/221ra15.abstract

Publisert: 13.02.2014 KL. 11:00
Kategori: Siste Artikkel
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.