6 min

5 ting du tror du får smerter av, men som ikke nødvendigvis gir det

Det har vært en endring i smerteteori gjennom de siste årene. Ting vi før var "sikre" på er i dag usikre. Det virker ikke som om det er noen fasit på hva som gir smerter og hva som ikke gjør det. Dette gjør jobben både fasscinerende og utfordrende. Les denne rtikkelen av Steinar Ekren. Dette er selvfølgelig et tema der det finnes mange meninger. Tidligere kunnskap møter ny kunnskap og skaper debatter som kan hjelpe oss i ny forståelse.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Alle har vi hørt at en ikke skal gå rundt med lut holdning eller sitte med dårlig holdning ved arbeidspulten. ”Du kommer til å få vondt i skuldrene hvis du sitter slik” sier kollegaen din Kari. Har hun rett, eller er smerter mer komplekst enn som så? Skal vi stole på vitenskapen – som jo er det nærmeste vi kommer fakta – er svaret at biomekaniske faktorer ikke spiller inn så mye her. La oss se på 5 ulike kontekster som det er en utbredt myte at forårsaker smerte.

Skjeve bekken

Bekkenet er en kraftig benstruktur som består av to halvdeler. Disse kan du ikke forskyve om du prøver selv. Det som derimot er mulig er å tippe bekkenet frem, tilbake og til den ene eller andre siden. Musklene kan dra i bekkenet om en vil altså, men hvorvidt den statiske posisjonen til bekkenet kan føre til smerte er meget tvilsomt (1,2).

Ikke optimal teknikk

Når nye PT-kunder kommer til meg har de ofte en overbevisning om at dårlig teknikk vil føre til skader og smerter. Det stemmer ikke helt. Kroppen er et fantastisk økosystem som vil tilpasse seg den belastningen som legges på den gitt at vi gir den nok tid til å restituere. Hvorvidt vi da løfter for mye for fort med en optimal teknikk eller en suboptimal teknikk spiller ingen rolle. Det vi kaller en perfekt teknikk er egentlig bare den teknikken som vil la oss løfte mest mulig vekt mest effektivt. Vi mennesker er også anatomisk forskjellig noe som gjør at optimal teknikk er høyst individuelt.

Skader

Hva? Dette kan da ikke stemme? Mange av oss har en prolaps. Jo eldre en blir jo mer slitasje vil det bli på innsiden av kroppen. Mange av oss har også helt eller delvis avrevne rotatorcuff-muskler. Ingen av disse scenarioene fører til smerte (3,4). Se for deg at du har vondt i ryggen. Når den har vært vond en stund finner du ut at du bør gå til legen. Der får du henvisning til en MR. Når resultatene kommer ser du at du har flere prolapser. ”Jøss, ikke rart jeg har vondt tenker du”. Men hva om prolapsene har vært der lenge og at du som 90% av alle andre nordmenn har en periode med vondt i ryggen uten at det behøver å ligge noe alvorlig eller strukturelt bak? Skader er når du overgår vevets toleranse for belastning. Smerte er en oppfatning av kroppens trusselnivå i et gitt område. Skade kan føre til smerte, men bare dersom kroppen vurderer at det er en trussel mot kroppens ve og vel.

Dårlig holdning og ”stramme muskler”

I en strukturell verden har mange en oppfatning av at det finnes en optimal holdning og at om en ikke overholder den optimale holdningen er en på sikker kollisjonskurs med et isfjell av smerte. Holdningen din er egentlig bare en tilpasning til hverdagen din. Sitter en mye fremoverlent på kontor er det fort gjort å bli slik. Noen har kanskje denne holdningen når de går og står også, men det gjelder langt i fra alle. Kanskje har du en såkalt dårlig holdning når du sitter, men en oppreist holdning når du står. Noen mener at ved en dårlig holdning blir noen av musklene dine stramme og korte mens andre muskler blir lange og svake. Dette finnes det ingen dokumentasjon for å si. Holdningen din dikteres av nervesystemet og ikke faktiske endringer i muskelens lengde. Det er helt normalt om en har vondt i et område at nervesystemet spenner seg litt for å holde området i ro slik at en unngår den verste smerten. Dårlig holdning fører ikke til smerter (5,6,7,8).

Mobilnakke

Dette er det nyeste forsøket på å skremme vestlige innbyggere. Tanken er at bruken av mobil fører til at vi ser mer ned og bøyer nakken som igjen setter større press på ryggradden og mellomvirvelskivene. Mennesket har siden tidenes morgen stirret ned på leirbålet, lest bøker med bøyd hode og sett ned på bakken for å unngå å tråkke på slanger. Plutselig skal det liksom være farlig å se ned. Dette er en myte som ikke holder mål. Kroppen tilpasser seg raskt når den eneste belastningen er tyngdekraften.

Referanser:

  1. Levangie, PK. The Association between static pelvic assymetry and low back pain. Spine (Phila Pa 1976) 1999 jun 15;24(12): 1234-42.
  2. Lederman E. The fall of the postural-structural-biomechanical model in manual and physical therapies: exemplified by lower back pain. J Bodyw Mov Ther. 2011 Apr;15(2):131-8. PubMed PMID: 21419349.
  3. Brinjikji W, Luetmer PH, Comstock B, et al. Systematic Literature Review of Imaging Features of Spinal Degeneration in Asymptomatic Populations. AJNR American journal of neuroradiology. 2015;36(4):811-816. doi:10.3174/ajnr.A4173.
  4. Abnormal findings on magnetic resonance images of asymptomatic shoulders. J S Sher; J W Uribe; A Posada; B J Murphy; M B Zlatkin. J Bone Joint Surg Am, 1995 Jan; 77 (1): 10 -15 .
  5. Christensen ST, Hartvigsen J. Spinal curves and health: a systematic critical review of the epidemiological literature dealing with associations between sagittal spinal curves and health. J Manipulative Physiol Ther. 2008 Nov-Dec;31(9):690-714. doi: 10.1016/j.jmpt.2008.10.004.
  6. Edmondston SJ, Chan HY, Ngai GC, Warren ML, Williams JM, Glennon S, Netto K. Postural neck pain: an investigation of habitual sitting posture, perception of ‘good’ posture and cervicothoracic kinaesthesia. Man Ther. 2007 Nov;12(4):363-71. PubMed PMID: 16963312.
  7. Evcik D., Yücel A. Lumbar lordosis in acute and chronic low back pain patients. Rheumatol Int. 2003 Jul;23(4):163-5. Epub 2003 Jan 18.
  8. Greenfield B, Catlin PA, Coats PW, Green E, McDonald JJ, North C.Posture in patients with shoulder overuse injuries and healthy individuals. J Orthop Sports Phys Ther. 1995 May;21(5):287-95.
Publisert: 28.02.2017 KL. 09:24
Av:
Steinar Ekren
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.