5 myter om smerter du bør kjenne til
6 min

5 myter om smerter du bør kjenne til

Jeg lærte mye nytt om smerte på Rehab Trainer, som jeg hadde bruk for som personlig trener
Publisert: 10.03.2020
Av:
Steinar Ekren

For ca.5 år siden meldte jeg meg på AFPTs kurs Rehab Trainer. Jeg hadde lest en del om nyere smerteforskning før jeg meldte meg på, men her lærte jeg mye nytt jeg har hatt god bruk for som personlig trener i etterkant. I denne artikkelen skal vi se på noe av det jeg lærte på Rehab Trainer.

 

Dårlig holdning fører til smerte

Dette stemmer ikke – selv om det er en utbredt myte (1-5). Det kommer nok kanskje av at kontorarbeidere som sporadisk kan ha vondt i skuldre og nakke. Da har man muligens antatt at det er de sittende arbeidernes arbeidsstilling som har vært problemet. Sannsynligvis kommer smertene fra at man har sittet og anstrengt seg i samme stilling for lenge. Hvorvidt man da har hatt en god eller dårlig holdning er irrelevant.

 

Smerte og skade er det samme

Det er lett å tro at de er to sider av samme sak. Skade er jo en overbelastning av vevet. Smerte derimot er et alarmsystem. Noen ganger er smerter fordelaktig for å hindre ytterligere belastning av området slik at det får tid til å hvile før neste gang. Andre ganger overreagerer systemet av ulike årsaker. Det er dette som kalles kroniske smerter. Det vil si at du har vondt selv etter at en eventuell skade har leget seg.

 

Dette kan hjelpe mot nakkesmerter

 

Jeg bør ta det med ro hvis jeg har vondt

Delvis sant. Du må finne en god balansegang mellom bevegelse/belastning og ro. Om en bevegelse irriterer bittelitt går det sannsynligvis greit å gjøre. Om noe er vondt kan du droppe det. Gjør det du kan med det du har.

 

Dårlig løfteteknikk fører til smerter

Nei, men oppfatningen om at en bevegelse er farlig eller fører til smerte kan i seg selv føre til smerte. Dette kalles nocebo-effekten. Det er altså det motsatte av placebo. Forventningen om at noe fører til smerte kan føre til smerter. Veldig snedig, men det er en reell effekt. I denne studien blant annet ser man at det ikke spilte noen rolle om folk løftet med såkalt ”god teknikk” og såkalt ”dårlig teknikk (6).

 

Hvis du har vondt bør du dra til en behandler

Kanskje. Det kommer an på. Hvis smertene går utover kvaliteten på hverdag og jobb kan det være en god løsning. Den midlertidige smertelindringen kan kanskje gi kroppen ekstra mulighet til å bli bedre av seg selv. Det samme gjelder hvis smertene varer utover normal tilhelingstid.

Den potensielle ulempen her er at ulike behandlere har ulike syn på hvordan kroppen fungerer og nyere smerteforskningen. Man bør altså dra til en behandler som er faglig oppdatert. Dette kan jo være vanskelig å vite for noen som ikke er faglig oppdatert selv. En måte du kan finne det ut på er om du får hjemmelekser. En god behandler gir deg øvelser og ting du må gjøre på egenhånd for å bli bedre. En dårlig behandler vil kanskje sverge til at det er hans/hennes behandlinger alene som gjør susen og si at man må fortsette med kontinuerlige behandlinger for å bli bra igjen. En god behandler kan også anbefale flere behandlinger for å fremskynde tilhelingen din, men være bestemt på at det beste arbeidet er det bare du selv som kan gjøre.

 

Jeg tror det beste en behandler som ikke er oppdatert på nyere smerteforskning kan gjøre, er å høre det forklart av noen som har saumfart litteraturen og lært av de som har gjort det. Det får man på AFPTs kurs Rehab Trainer. Det er også praktisk i en personlig treners hverdag å kunne vite hvordan man rehabiliterer smerter. Man skal ikke være en fysioterapeut, men for dagligdagse vondter kan man som PT gjøre mye.

 

Kilderhenvisning:

  1. Christensen ST, Hartvigsen J. Spinal curves and health: a systematic critical review of the epidemiological literature dealing with associations between sagittal spinal curves and health. J Manipulative Physiol Ther. 2008 Nov-Dec;31(9):690-714. doi: 10.1016/j.jmpt.2008.10.004. Kilde
  2. Edmondston SJ, Chan HY, Ngai GC, Warren ML, Williams JM, Glennon S, Netto K. Postural neck pain: an investigation of habitual sitting posture, perception of ‘good’ posture and cervicothoracic kinaesthesia. Man Ther. 2007 Nov;12(4):363-71. PubMed PMID: 1696331. Kilde
  3. Evcik D., Yücel A. Lumbar lordosis in acute and chronic low back pain patients. Rheumatol Int. 2003 Jul;23(4):163-5. Epub 2003 Jan 18. Kilde
  4. Greenfield B, Catlin PA, Coats PW, Green E, McDonald JJ, North C.Posture in patients with shoulder overuse injuries and healthy individuals. J Orthop Sports Phys Ther. 1995 May;21(5):287-95. Kilde
  5. Grimmer K. An investigation of poor cervical resting posture. Aust J Physiother. 1997;43(1):7-16. Effect of training and lifting equipment for preventing back pain in lifting and handling: systematic review. BMJ 2008; 336 doi: Kilde 1. (Published 21 February 2008)Cite this as: BMJ 2008;336:429 Kilde 2
Publisert: 10.03.2020 KL. 01:16
Av:
Steinar Ekren
Kategori: Helse
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.